Турция преразглежда делото за преврат срещу 236 военни

OFFNews 03 ноември 2014 в 18:03 3955 1

Реджеп Таип Ердоган.

Снимка Reuters.

Реджеп Таип Ердоган.

Съд в турската столица Истанбул преразглежда делото срещу 236 военни, които бяха обвинени в опит за преврат срещу Ердоган и правителството, съобщават турските медии.

Това се случва, след като юни месец Върховният съд на Турция отмени присъдите им от 2012 г.

Военните, сред които има и пенсионирани генерали, са обвинени, че през 2003 г. са подготвяли преврат.

През 2012 г. Ердоган бе обвинен от много хора, че делата срещу военните всъщност са лов на вещици, който да намали силното влияние на армията в политиката.

Обвинените генерали обаче отричат да е имало подобно нещо, докато са били на работа. Генерал Хилми Озкок, на 74 г., който е бил началник на въоръжените сили през 2002-2006 г. заяви в съда, че е чувал слухове за военен преврат, но само от медиите и от анонимни писма, нищо друго.

Военните са смятани за пазители на делото на Кемал Ататюрк, след като провеждат цели 3 преврата между 1960 и 1980 г. и след като отстраниха от власт про-ислямското правителство на страната през 1997 г.

Твърди се, че заговорът е целял да бъдат взривени няколко джамии и да се предизвика конфликт с Гърция, като бъде свален турски военен самолет. Всичкото това е трябвало да даде предпоставки на армията да свали Ердоган от власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews