Заради ИД Рака губи децата си, майки изоставят бебета до кофи за боклук

OFFNews 01 януари 2016 в 12:51 5081 0

Обявеният за столица на Ислямска държава сирийски град Рака губи децата си. Голям брой са и нерегистрираните бебета през годината, в която ИД управлява града. Увеличават се и изоставените от майките си пеленачета, след като бащите им са загинали. 

Друга причина за намаляването на децата в Рака е бедността. Безработицата, от която са засегнати дори лекари, инженери и учители, кара хората да пращат децата си в Турция и Европа, за да ги спасят от глада и мизерията. Тенденцията се засилва през последните два месеца, разказва Raqqa Is Being Slaughtered Silently - R.B.S.S., нелегална мрежа от журналисти, които рискуват живота си, за да изпращат снимки и новини от столицата на джихадистите. 

Само за последния месец има 6 случая на подхвърлени до контейнери за смет новородени или оставени пред домовете на по-заможни семействе бебета. Дори цената на бебешкото мляко вече е непосилна за местните хора и младите се въздържат да се женят. Страховете им са свързани и с влошеното здравеопазване в Рака след превземането на властта от джихадистите, поради което много деца могат да загинат от зарази. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови