ВКС оправда окончателно адвокат, отдал стая под наем на проститутка

OFFNews 08 май 2024 в 15:12 2102 0

съдийско чукче

Снимка Архив

Върховният касационен съд окончателно оправда столичния адвокат Иван Иванов, подсъдим за това, че е отдал стая под наем на проститутка, която е водила там клиентите си.

През пролетта на 2022 г. Софийският районен съд осъди Иванов условно на година и половина, но няколко месеца по-късно - през октомври м.г., градският съд за втори път оправда адвоката с аргумента, че твърденията са недоказани, а деянието - несъставомерно.

Случаят е от 2020 г., когато Иванов пуснал обява за отдаване под наем на стая от апартамент, който ползвал за съхранение, в т. ч. и на адвокатския си архив. В присъдите и на двете инстанции бе прието за безспорно, че стаята е наета от проститутка, която плащала наем от 600 лв. и водела там клиенти. Спорният въпрос е за това знаел ли е адвокат Иванов за какво се използва помещението. За изясняването му обаче не помогнаха показанията на жената, наела стаята, защото първоначално в досъдебното производство е дала показания пред съдия и е признала, че се е срещнала лично с адвоката и му е казала за какво ѝ е стаята. По време на съдебното следствие обаче отричала да е споменавала, че ще води там клиенти и дори посочила, че е пратила посредник за подписване на договора за наем.

Така делото стига до ВКС.

Върховните магистрати приемат, че Иван Иванов е извършил престъплението, тъй като, според показанията на наемателката, тя е приемала по петима клиенти дневно. Адвокатът е бил наясно с това, тъй като при сключване на договора е бил уведомен от наемателката за начина, по който тя си изкарва прехраната. Освен това Иванов и съпругата му живеели в същото жилище и дори настоявали наемателката да плаща допълнително за водата, която ползвала.

Но първоначалното му намерение не е било да дава стаята под наем за разврат, а помещението е било използвано за кратко, съседите не са били тормозени - само един от тях е разбрал какво се случва в стаята. Още в началото проститутката е била предупредена да бъде тиха.

ВКС заключава, че жената не е била принуждавана да проституира, правила го е доброволно, и оставя в сила постановеното от СГС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови