Внесен е обвинителният акт срещу Васил Божков за ощетяване на хазната от хазартни такси (допълнена)

OFFNews 23 април 2024 в 13:30 2245 2

Божков

Снимка БГНЕС

Васил Божков

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Васил Божков и длъжностни лица от закритата вече Държавна комисия по хазарта за организирана престъпна група, създадена с цел изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, съобщиха от СГП.

Наказателното производство е образувано през 2019 г. от закритата Специализирана прокуратура.

Освен Васил Божков като ръководител на ОПГ, подсъдими са още деветима, които са посочени само с инициалите си. Сред тях са съпругата му Елена Динева и двама началници на закритата Държавна комисия по хазарта, един директор на дирекция и един експерт. Синът на Божков не е сред тях, обяви малко по късно наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Хазартният бос ще бъде съден като като подбудител. Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че длъжностни лица от ДКХ в нарушение на служебните си задължения са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен обем дължими такси по Закона за хазарта. В резултат на това бюджетът е бил ощетен с близо 560 млн. лв.

Щетата е за 500 млн. лв., уточни Кънев. 

Наблюдаващият прокурор обясни, че Божков е с обвинение и за изнудване и рекет на конкурентите му. Членовете на ДКХ са били подкупвани, като Васил Божков е обвинен и за това. Няма да има други обвинени. Длъжностни лица от финансовото министерство са разследвани, но по друго дело и Кънчев не даде подробности за него, тъй като не е наблюдаващ по това разследване.

Резултатът от подкупите е, че в продължение на четири години и половина обвиняемите таксували дружествата на Божков неколкократно по-ниско, отколкото е била нормалната ставка, посочи Кънев.

Разпитани са били 250 свидетели, обвинителният акт е от над 3000 страници, събрани в 250 тема.

Това дело не е единственото срещу Васил Божков. Преди време приключи разследването по делото за престъпна група за убийства, изнасилвания, изнудване и подбуждане към убийства, където Божков също е основен герой.

В момента той продължава да е под домашен арест и прави втори опит за основаване на политическа партия. При старта на разследванията Васил Божков се пресели в Дубай за 3 г. Той бе арестуван на летището при завръщането му.

Божков твърди, че е бил рекетиран от бившия премиер Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов да им плаща десетки милиони подкупи "из рЪка в рЪка", за да развива хазартния си бизнес. Но прокуратурата не откри данни за извършено престъпление и разследването бе прекратено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

23.04 2024 в 14:19

Съдят Божков и още деветима, но никой не пита Горанов за какво е разговорът с Божков: "Няма връзка с девойката", пише той. Горанов го уверява: "Ще има, в 12 я видях и получи ценни указания. В 12.30 се разделихме"."Девойката" е бившата шефка на комисията по хазарта Мария Филипова.

1000

1

nicolaimi

23.04 2024 в 13:49

Да обясня (само за хора, които са залагали в Еврофутбол)...Идеалният вариант за букмейкърска къща е залозите да са пропорционални, примерно залозите за победа на домакин, равен и победа за гост са примерно 2.75...3.00...2.85...Да направим залог по хиляда лева на всеки залог( даваме 3000 лева за трите залога) при 2.75 пеèлим 2750 лева, тоест даваме на букмейкъра 250 лев, аналогично при коефициент 3.00 сме си на парите си букмекъра не печели, при 2.85 губим 150лв( печели букмекъра)....отделно този който има пункт взема 6% ОТ ПОСТЪПЛЕНИЯТА знаì Черапа му плаща 180 лева, данък 10% ОТ ПОСТЪПЛЕНИЯТА означава 300 лева от това което сме заложили. Значи за да спечли най-много 250 лева трябва да даде 480 лева...300 лева данък и 180 за букмекърския пункт. Затова плаща 15% върхи печалбата
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки