АстраЗенека изтегля COVID ваксината си. Имало по-добри

OFFNews 08 май 2024 в 10:10 948 0

ваксина

Снимка БТА/АП

Ваксината на АстраЗенека срещу COVID-19

Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ обяви, че започва изтеглянето на ваксината си срещу COVID-19 в световен мащаб. Причината е наличието на много препарати, които са пригодени за нови варианти на болестта. Съобщението идва след като през март компанията доброволно се изтегли от Европейския съюз.

На 7 май от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че ваксината повече няма да се използва.

Според обяснението на компанията решението идва след анализ на новите възможности за ваксиниране, които са по-добре адаптирани към болестта и нейните варианти. Това е довело да загуба на интерес към ваксината на „АстраЗенека“, която вече не се произвежда или зарежда 

„Според независими оценки над 6,5 млн. човешки животи са били спасени само през първата година, в която ваксината стана достъпна. Глобално бяха осигурени повече от 3 млрд. дози“, казват от компанията.

„Нашите усилия бяха признати от редица правителства и организации по света като критични за побеждаване на глобалната пандемия от COVID-19. Сега започваме работа с регулаторите и нашите партньори, за да продължим напред“, допълват още те.

И други страни извън ЕС вече спряха да поръчват от препарата. В Австралия ваксината не е достъпна от март 2023 г.

„АстраЗенека“ промени името на ваксината си на „Ваксзервия“ през 2021 г. Тя беше разрешена за използване при лица над 18 години и се прилагаше с две мускулни инжекции с почивка от три месеца между тях. В някои страни по време на пандемията беше използвана и като бустер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови