Дерматолози: Растат случаите на рак на кожата

В рамките на кампанията "Евромеланома" дерматолози в цялата страна ще преглеждат безплатно на 14 май

OFFNews 09 май 2024 в 09:56 1122 0

кампания

Снимка Скрийншот

Кампания "Евромеланома 2024"

Хората все повече се излагат на слънце, затова и случаите на рак на кожата растат. За десетилетие случаите на меланом се увеличават с близо 50%. Това съобщи доц. Гриша Матеев, председател на Българското дерматологично дружество.

До 2025 г. се счита, че случаите ще нараснат с 18%, а смъртността - с над 20%. До 2040 г. близо 500 000 души ще бъдат диагностицирани с меланом.

По думите на доц. Матеев по-често меланомите засягат мъжете, защото повече се излагат на слънце. Той посочи, че мерките за борба с проблема трябва да са насочени към повишаване на обществената осведоменост, намаляване на умишленото излагане на слънце и провеждането на редовни прегледи.

Българското дерматологично дружество стартира редовната си кампания “Евромеланома”, която цели превенция на кожния рак и на 14 май 2024 г. Гражданите ще могат да се възползват от безплатни прегледи от специалист дерматолог.

Според данни на специалистите до 10% от пациентите, които вече са получили меланом имат възможност да развият втори. До 50% пък са в риск да развият друг немеланомен тумор, тоест рак. Много малък е процентът на пациенти, които се подлагат на прегледи, след като веднъж са получили меланом.

Всеки трети от пациентите, които вече са диагностицирани с меланом, не посещават повторно лекар, каза д-р Валерия Матеева, дерматолог в Александровска болница. Друг усложняващ момент в хода на болестта е това, че пациентите, страдащи от меланом, продължават да се излагат на слънце без необходимата фотозащита.

По думите ѝ само 18% от всички хора се защитават пълноценно от слънцето. "Пациентите, засегнати от меланом, имат нужда от психологическа подкрепа, трябва да ги подготвим да се научат да живеят с диагнозата си, както и да промотираме вторичните прегледи и вторичната помощ след диагнозата", каза още тя. По думите ѝ 10-годишни проучвания показват, че много голям процент от пациентите с рак на кожата страдат от депресия и тревожност преди, по време и след лечението.

"Тенденцията за увеличаване на заболеваемостта от рак на кожата е все по-ясно изразена заради по-добрия скрининг, извършван от лекарите и заради застаряването на населението", каза доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Почивките в слънчеви държави, без кожата да е подготвена и последвало изгаряне, също са предпоставки за развитие на рак на кожата, посочи тя. Доц. Казанджиева препоръча нанасянето на фотозащитен крем да се извършва плавно, а не с натъркване по кожата, най-малко 15 минути преди излагане на слънце. По думите ѝ фотозащитният крем трябва да е водоустойчив и да се нанася през два часа.

Има фамилност при поява на меланом, каза проф. Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология и венерология в болница "Токуда". Лекарят призова активно да се проследяват пациентите, имащи роднини с меланом, за да се извърши навременно лечение.

Целта на "Евромеланома" е да стимулира повече пациенти да използват слънцезащита и да провеждат редовни прегледи при специалисти. Повече информация може да се открие в сайта на кампанията. Списъкът с лекари, които ще преглеждат безплатно в рамките на кампанията може да бъде видян тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови