Консултации за разширени вени в 20 града на страната

Информационната кампания „Вземи краката си в ръце активно“ e насочена към превенцията и лечението на хроничната венозна болест

OFFNews 09 май 2024 в 12:44 1160 0

кампания

Снимка БНДСЕХА

Кампания за профилактика и лечение на хроничната венозна болест

За шеста поредна година стартира кампанията „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на информационния уебсайт venite.bg.

Инициативата има за цел по-добра осведоменост на обществото за хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени) с акцент върху превенцията, ранното диагностициране и навременното лечение на заболяването, което е сред най-често срещаните в днешно време.

Като част от кампанията, БНДСЕХА организира безплатни профилактични прегледи, които ще се проведат в периода от 17 до 30 юни в 20 града в България. Записването за прегледите започва от 18 май в сайта venite.bg.

Дружеството поема ангажимента да разясни комплексния характер и сериозността на хроничната венозна болест, както и да набележи ключови мерки за профилактика и контрол: посещението при съдов хирург и поддържането на активен начин на живот. При профилактичните прегледи през 2023 г. стана ясно, че над 80% от прегледаните пациенти бяха диагностицирани в ранни стадии на ХВБ. Над 31% са били с продължителност на симптомите между 1 и 5 години, а 20,5% – над 10 години. При лекуваните пациенти медикаментозно лечение са предприели 51,1%, а 11,3% са стигнали и до оперативна намеса. Миналогодишните данни потвърдиха широкото разпространение на заболяването и важността на информационната кампания, която провеждаме вече шеста година,  посочи председателят му доц. Димитър Петков.

На всички, които ги е грижа за здравето на краката, като част от „Вземи краката си в ръце активно“ уебсайтът venite.bg предлага изчерпателна и полезна информация за хроничната венозна болест. Сега на уебстраницата можете да проследите новите видео материали под рубриката „Мит или истина за ХВБ“.

Основните рискови фактори за развитието на хроничната венозна болест са наднорменото тегло, липсата на движение, небалансираният хранителен режим и фамилната обремененост.

При появата на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток пациентите трябва да потърсят своевременна консултация със специалист. Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време изостря симптомите, които обаче можем да облекчим чрез терапия с венотонични медикаменти. По-напредналите форми на ХВБ изискват целогодишно лечение.

И тази година като част от кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ продължава инициативата „Пътешествие с мисия“, която насърчава хората да водят активен начин на живот, като ги мотивира да ходят повече пеша – доказана превенция на ХВБ. Миналата година за каузата на ХВБ превенцията бяха изминати над 13 млн. крачки както в ежедневието, така и по различни любими маршрути.

Какво предизвиква болестта

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Следователно когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато стоим продължително време, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. В дългосрочен план повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.

Вследствие на увреждане на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените. В този стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на ранните симптоми като: лесна уморяемост; тежест; болка; зачервяване; чувство на затопляне; мравучкане; схващане през нощта; подути глезени в края на деня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови