Лаборатория: Всеки пети PCR тест за коклюш е положителен

OFFNews 08 май 2024 в 13:35 1735 0

лаборатория

Снимка Getty Images

Лаборатория

Близо всеки пети PCR тест за коклюш или 17% от изследваните пациенти за заразното заболяване са с положителен резултат. Това показва анализ на данните за периода от 1 април до 8 май. Управителят на лаборатории "Рамус" доц. д-р Росен Михайлов посочи, че в началото на вълната от инфекцията близо 30 % от тестовете са били положителни, което говори за динамиката на развитието на въздушно-капковото заболяване.

За диагностицирането на коклюш се прилага PCR тест (полимеразна верижна реакция), ефективен метод за откриване на ДНК на бактерията Bordetella pertussis, причинител на заболяването.

PCR е изключително чувствителен и специфичен метод, който може да идентифицира наличието на причинителя, дори при много ниски концентрации в пробата. За целта е необходимо да се осигури материал - храчка или назофарингеален секрет, които се взимат в лабораторията.

PCR тестовете са полезни в началните стадии на коклюш, дори в дните преди клиничната изява на заболяването. Освен това помагат за потвърждаване на диагнозата, дори когато симптомите не са типични, което е често при ваксинирани лица или при възрастни. Така PCR анализът подобрява точността на диагностициране и позволява по-бързо прилагане на лечение. 

Коклюшът е особено опасен за новородени и малки деца, при които може да доведе до опасни усложнения. При симптоми като сериозна и тежка кашлица с хриптене и тежко дишане, която е продължителна, се препоръчва изследване за коклюш. Откриването на острата инфекция с кръвен тест става най-рано 4 седмици след началото ѝ. Границата на антителата (титър) трябва да е над 100 единици, за да се говори за инфекция.

Титърът може да е висок след ваксинация с ацелуларната ваксина (която се използва в момента), също и при кърмачета, което се дължи на антитела, преминали през плацентата при вътреутробното развитие. При много възрастни инфекцията може да премине асимптоматично – без типичната кашлица, но при тях също могат да се открият високи нива на антитела.

Препоръчва се, когато те са между 40-100 единици, изследването да се повтори след 10 дни и ако се наблюдава повишаване над 20%, може да се мисли за инфекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови