Лекари от ИСУЛ с постери на европейски конгрес

OFFNews 30 април 2024 в 10:42 1345 0

д-р Иван Лютаков

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

д-р Иван Лютаков

Д-р Иван Лютаков и д-р Христо Вълков от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ взеха участие в Европейския конгрес по гастроинтестинална ендоскопия (ЕSGE), който се проведе на 25-27 април 2024 г. в Берлин. По време на форума д-р Лютаков представи два постера със свои и на клиниката случаи.

Медиците презентираха резултати от проведено проучване сред 300 пациенти на Клиниката по гастроентерология с горно-диспептични оплаквания (болки в корема, подуване, газове), на които е проведена интестинална ендоскопия, виртуална ендоскопия и хромендоскопия с оцетна киселина, за да се прецени дали става въпрос за предракови състояния на стомаха.

Голямото предизвикателство пред лекарите е, че тези предракови състояния трудно се откриват с нормална ендоскопия. Ето защо се използвани трите метода, като резултатите категорично показват, че най-добра информативна стойност в тези случаи има хромендоскопията с използване на оцетна киселина, благодарение на която при 24 от 100 пациенти са открити предракови състояния.

С виртуалната ендоскопия такива състояния са открити при 16 от 100 пациенти, а най-малко са установените интестинални метаплазии (4 на 100 пациенти) с нормална ендоскопия.
При хромендоскопията с оцетна киселина по време на интервенцията през работния канал се впръсква оцетна киселина, която помага за по-добрата визуализация на лезиите.

Европейския конгрес по гастроинтестинална ендоскопия е едно от най-големите събития за годината. На тазгодишното му издание са били показани най-новите ендоскопски апарати и консумативи за оперативна ендоскопия. Научната програма е включвала демонстрации на живо от най-голямата клиника по Гастроентерология в Берлин и практически обучения на животински модели с ментори/обучители от цяла Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews