Отиде си легендата на аржентинския футбол Сесар Луис Меноти

OFFNews 06 май 2024 в 10:00 1948 0

Сесар Луис Меноти

Снимка БГНЕС

Сесар Луис Меноти

Сесар Луис Меноти е починал на 85-годишна възраст, съобщиха от местната футболна федерация на Аржентина.

Меноти беше начело на аржентинския национален отбор, когато те спечелиха първата си Световна титла на родна земя през 1978-а година, побеждавайки с 3:1 Нидерландия след продължения на финала.

Меноти беше хоспитализиран в продължение на един месец с диагноза тежка анемия. В началото на април Меноти беше приет в болница с тежка анемия и малко по-късно беше опериран от флебит. Президентът на АФА Чики Тапиа, публикува в социалната мрежа X (бивша Twitter): "Скъпи Флако, огромна болка е да се сбогувам с теб. Ти ни напусна във време, когато даваше и последни сили в националния отбор и във футбола".

Роденият на 5 ноември през 1938 година в Росарио Меноти е известен като Ел Флако - Кльощавия. Той е бил и треньор на Атлетико Мадрид и Барселона в Испания. По време на същото Световно първенство изгря звездата на голмайстора Марио Кемпес, който вкара и на финала, както и Даниел Бертони в продълженията и така подпечатаха победата.

Аржентинската футболна асоциация АФА потвърди смъртта му в изявление, което гласи: "Аржентинската футболна асоциация съжалява да съобщи с голяма тъга за смъртта на Сесар Луис Меноти, настоящ директор на националните отбори и бивш треньор на световния шампион на Аржентина".

Кариерата на Меноти като нападател започва в Росарио Сентрал. Впоследствие преминава в Бока Хуниорс, където става шампион на страната, след това играе за Ню Йорк Дженералс, както и за Сантос, където е съотборник на бразилската икона Пеле, както и за Жувентуд в Бразилия. Като треньор, освен Барселона, Атлетико (Мадрид) и националния тим на Аржентина, той работи и в Мексико, както и за още 12 клуба. Привърженик на атрактивния футбол, "Ел Флако" поема още отбора на Аржентина за Световното първенство в Япония през 1979-а. Селекцията включва и великия Диего Марадона, а тимът печели турнир. След Световното първенство през 1982-а година в Испания и отпаднането във втория кръг, той беше заменен от Карлос Билярдо.

Меноти има 11 мача с националния отбор на страната през 60-те години на миналия век и след това е треньор на 11 клуба - на някои от които повече от веднъж, и на два представителни тима по време на треньорска кариера, която продължава 37 години. Най-запомнящото му се постижение е през 1978, когато извежда "Албиселесте" до световната титла. Година по-късно той прави шампион и отбора до 20 г., а философията му за футбол е романтична във време, в което Аржентина е изградила репутация за циничен подход, който неведнъж преминавал в насилие.

На финала през 1978 домакините от Аржентина побеждават Нидерландия с 3:1 след продължения. Марио Кемпес отбелязва два от головете срещу "лалетата", които са без легендата Йохан Кройф, който отказва да играе на турнира. През 1979, с Диего Армандо Марадона в състава, който не е предпочетен за Световното година по-рано, аржентинците стават първенци на планетата и до 20 г., надигравайки Съветския съюз с 3:1. Меноти се разделя с националния отбор след Мондиала през 1982 в Испания. Аржентина отпада от надпреварата след поражение от Бразилия във втория кръг - мач, в който Марадона е изгонен. Начело на Барселона на клубно ниво той печели две купи за два сезона, които са и последните в треньорската му кариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови