Честваме 148 години от Априлското въстание

OFFNews 01 май 2024 в 06:51 1402 2

Клисура

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Заря проверка в Клисура

В Панагюрище тържествено ще бъде отбелязана 148-та годишнина от Априлското въстание. 

Празничната програма ще започне от 11:00 часа с шествие, което ще тръгне от Историческия музей в града и ще стигне до площад „20 април“. Шествието ще бъде водено от Духовия оркестър „Делчо Радивчев”, ще участват и членове на комитет „Традиция” с портретите на исторически личности от Четвърти революционен окръг. В 11:30 часа на площада ще се състои ритуал по издигане на Националното знаме, а от 11:45 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата „Свето Въведение Богородично”. В 12:15 часа в Националния мемориален комплекс „Априлци” ще се състои спектакъла „На теб, Българийо свещена” по стихове на Иван Вазов с участието на артисти от Театър „Българска армия” и трио „Тенорите”.

Венци и цветя пред Вечния огън ще бъдат поднесени в 13:00 часа.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участва в отбелязването на годишнината в Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на парламента. Кирова ще присъства на тържествената заря-проверка на площад „20 април” в града от 20:30 часа и ще произнесе слово.

На зарята-проверка ще бъде и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. В тържеството ще участват представителни военни подразделения от четвърти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски, както и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата. Атанас Запрянов ще приеме строя и ще поздрави военнослужещите за 148-ата годишнина от Априлската епопея. 

Отдаваме почит пред паметта на онези български герои, които въстават срещу поробителя и водят кървави сражения в името на нашата свобода, заяви снощи премиерът Димитър Главчев в Клисура, където се състоя заря-проверка по случай историческата годишнина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

01.05 2024 в 13:57

Лично аз мисля, че след като България
сама е извоювала независимостта си, 22.09. трябва да е националният ни празник.

Определено, Априлското въстание трябва да се отбелязва като основен/начален народен момент от борбите за национално освобождение и обединение.
Трябва да стане официален празник на България!

2099

1

Mateevk

01.05 2024 в 08:41

Защо честваме 20 април на 1 май не знам, но знам следното:
1. В Сърбия и Гърция датите на началото на националните им въстания срещу Османската империя са обявени за национали празници, а не датите на подписване на мирни договори след края на поредните руско-турски войни, които в крайна сметка са довели да освобождението и на двете страни.
2. У нас 20 април дори не е официален празник, камо ли национален, понеже нали президентинът ни каза, че това било червена линия и веднага се пръкна цяло национално движение "3 март", за да брани безпаметното ни русофилство от "посегателствата" върху фалшивата руска версия на историята ни.
3. Сега за по-сигурно вече просто отбелязваме 20 април на 1 май, за да може съвсем да се принизи празника на фона на 1 май, който е официален празник и през който ден ще слушаме възторжени речи във възхвала на труда от откровени путинисти като Григорова, Манолова, Нинова.... Ето това сме ние - жалки заблудени хорица, неразбрали откъде идват и накъде отиват!