30 украинци са загинали в опит да избягат през границата от военна служба

OFFNews 30 април 2024 в 10:45 5604 0

Войници

Снимка АП/БТА

Войници на фронта в Украйна

Около 30 украински мъже са загинали от началото на войната досега в опит да пресекат границата, за да не бъдат мобилизирани, съобщи говорителят на граничната полиция Андрий Демченко.

"Някои загубиха живота си в опит да пресекат планинска река или да пресекат планините", казва Демченко пред украинската информационна агенция "Укрининформ".

С някои изключения, на мъжете на възраст между 18 и 60 години в Украйна е забранено да напускат страната, тъй като могат да бъдат повикани за мобилизация.

В понеделник граничната полиция съобщи за 24 загинали мъже в опит да пресекат река Тиса до границата с Румъния.

Властите са разкрили около 450 организирани престъпни групи, които се занимават с прехвърляне на хора през границите.

"Опити за нелегално преминаване на границата се случват всеки ден, казва Демченко. - Повечето от тези опити са извън граничните контролно-пропускателни пунктове на границата с Молдова и Румъния. Най-голям брой преминавания с фалшиви документи са регистрирани на границата с Полша."

Средно около десет мъже всеки ден биват задържани при опит да напуснат нелегално Украйна.

Миналата седмица Украйна преустанови до 18 май предоставянето на консулски услуги на граждани от мъжки пол на възраст от 18 до 60 г., критикувайки украинците в чужбина, които според нея очакват да получат помощ от държавата, без да ѝ помагат в битката за оцеляване във войната срещу Русия, припомня агенция "Ройтерс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови