Пропалестински блокади в още два унивеситета в САЩ. Израел реагира остро, Байдън балансира

OFFNews 02 май 2024 в 20:05 4303 5

Снимка Getty Images

В още два американски университета - в Минесота и Орегон, текат пропалестински блокади. Президентът на Израел Ицхак Херцог реагира остро и заяви, че студентските кампуси в САЩ са "заразени с омраза и антисемитизъм".

Херцог осъди остро сплашването на еврейски студенти по време на протестите в някои студентски кампуси в САЩ, предаде ДПА. 

Израелският президент говори за безредиците, подклаждани от войната в ивицата Газа, които доведоха до ожесточени сблъсъци между враждуващите страни в университети в Ню Йорк и Калифорния, а полицията се намеси, за да разчисти лагерите на пропалестинските демонстранти.

Понякога, по време на протестите срещу войната на Израел в Газа, някои демонстранти правят антисемитски и подстрекаващи изказвания, като по този начин карат някои еврейски студенти да се чувстват изложени на опасност. Въпреки това някои еврейски студенти изразяват солидарност с тежкото положение на палестинците, отбелязва ДПА. Един от студентите в Калифорния разказва, че са му крещяли да "се върне в Полша". 

"Обръщам се към вас: Народът на Израел е с вас. Чуваме ви. Виждаме безсрамната враждебност и заплахите. Чувстваме обидата, нарушаването на вярата и на приятелството. Споделяме опасенията и загрижеността. (...) Виждаме, че известни академични институции, средища на историята, културата и образованието, са заразени с омраза и антисемитизъм, подхранвани от арогантност и невежество, както и от морални пропуски и дезинформация. Гледаме с ужас как жестокостите от 7 октомври срещу Израел се празнуват и оправдават", каза Херцог.

Той заяви, че през това време Израел ще работи за освобождаването на нашите заложници, държани от терористичната организация "Хамас".

Междувременно полицията в Портланд, щата Орегон, арестува двама студенти, участващи в блокадата там. Властите в Минесота са успяли да постигнат съгласие с протестиращите, предаде Би Би Си. 

Американският президент Джо Байдън реагира с призив за успокоение. "Хората имат право да протестират, но не и да предизвикват хаос", заяви той. В речта си американският президентът заяви, че трябва да се защитава свободата на словото, но и да се спазва закона.

Снимки: Getty Images

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

03.05 2024 в 16:44

nms,

О, да, чакай, те наистина всички тръмпанари са реднеци с гащеризони! :Д Тръмпанарите сте много смешни като почнете да си затваряте очите пред фактите. Хайде да си припомним какво стана и на летището в Дагестан преди няколко месеца... Та да, и Путкин не е от "невинните".

-685

5

nms

03.05 2024 в 08:36

Е как няма да е пак Тръмп или Путин, иначе като ги вадиха половината бяха виолетови джендърчета, баш уоки промити мозъци, тия си ги приказвайте на умно-красивите.

9347

3

Анализи

02.05 2024 в 23:34

Дапротестират имат право, но са на чуждо място да спазват реда в държавата в коалято са. Впрочем свободния свят им позволява дя си строят джамии. Някой да е видял новопостроен християнски храм на тяхна територия. Депортация там откъдето са дошли.

345

2

Джендо Джедев

02.05 2024 в 21:55

nms,

Всъщност тая кретения няма нищо общо с "уоки" пропагандата. Антисемитизма го сее Тръмп.

https://www.cbc.ca/news/world/trump-israel-democrats-1.7148147

-685

1

nms

02.05 2024 в 21:44

Когато сееш либерална уоки пропаганда, накрая ще жънеш протести в защита на ислямисти и джихадисти.