Тримесечно бебе е прието с коклюш в болница, разболяло се в Холандия

Състоянието на детето е добро, съобщиха от детското отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново

OFFNews 30 април 2024 в 12:08 1571 0

Снимка Скрийншот

МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"

Бебе на 3 месеца, лекувано от пневмония при коклюш, вече е в добро състояние след лечение в детското отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, предаде БНТ.

„Детето постъпи на 20-ти – събота вечерта, беше прегледано, бяха направени изследвания, с които се установи, че е с прояви на пневмония. Фактически това е едно от усложненията на заболяването коклюш“ , разказа д-р Валентин Точков – началник на детско отделение в болницата.

Той обясни, че детето се е разболяло в Холандия. Детето се е разболяло там, лекувано е в болница, но и след изписването продължило да кашля и родителите му решили да се върнат в България и да потърсят помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

„Приехме го в усложнено състояние – затруднено дишане с пристъпи на спиране на дишането и характерния за коклюша реприз“, обясни д-р Точков.

След проведеното лечение състоянието му се е подобрило, допълни той.

„Тази пневмония не се различава от останалите. Децата могат да получат дихателна недостатъчност, но когато се започне навременно лечение, мисля, че не можем да получим усложнения и така ще се стигне до един благоприятен край", обясни още д-р Точков.

Неговите наблюдения показват, че през последните месеци се наблюдава ръст на респираторните заболявания при малки деца.

Д-р Точков е категоричен, че най-добрата превенция са ваксините и винаги в практиката си препоръчва на родителите да спазват стриктно имунизационния календар и да не пропускат ваксините, които са предвидени в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови