Как да помогнем на украинските деца и младежи да учат в България (видео)

Искра Ангелова 25 април 2024 в 14:25 2806 0

Бежанци от Украйна

"Помогни на младежите от Украйна" е благотворителна кампания на "Мати Украйна" и Почетното консулство на Украйна в гр. Русе под патронажа на посланика на Украйна в България – Нейно Превъзходителство Олеся Илашчук.

Кампанията започна в прекрасната обстановка на юбилейната изложба на художника Греди Асса „Пътувания“,
която допълва темата за глобалното движение на хората, миграцията, адаптацията, толерантността, съпричастността и свободата.

Идеята на кампанията е да се набират средства, с които да се подпомогнат украински младежи, обучаващи се в България. Кампанията ще продължи до 24 май, 2024 г. Инициативата се организира от единадесетокласник от
Американския колеж в София, Почетното консулство на Украйна в гр. Русе и Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“. Събраните дарения ще се разпределят единствено за нуждаещите се във всички украински образователни центрове в България.

Тревожно е положението на украинските младежи, които искат да получат качествено образование в български училища и университети, но са затруднени финансово поради обстоятелствата на войната. Младежите, останали в България след февруари 2022 г. са хиляди и тяхното добро обучение зависи и от финансовата и социална стабилност на техните семейства.

По проучване в края на 2023 г. желаещите да бъдат студенти в страната са 1050 украинци. Част от тях са представители на български общности и получават помощи като български граждани. Останалата част заплащат висока такса за обучение като граждани на държави извън Европейския съюз. Това е особено обезпокояващо за всеки млад човек, който иска да се развива и обучава, но е притиснат от обстоятелствата, които кризите на войната създават.

Кампанията „Помогни на младежи от Украйна“ е особено уместна в контекста на световните политически катаклизми, които нараняват най-уязвимите, младите, социално слабите, променят житейски планове и съдби по най- безскрупулен начин. Помогнете на каузата. Включете се чрез дарение в кампанията, подкрепете образованието и обучението на украински младежи в България.

За подкрепа на каузата, използвайте следните банкови сметки:
Титуляр: Сдружение на украиските организации в България «Мати Украйна»
BGN: IBAN: BG79UNCR70001522046600 BIC: UNCRBGSF
EURO: IBAN: BG28UNCR70001524785246 BIC: UNCRBGSSF
USA: IBAN:BG68UNCR70001524785496 BIC: UNCRBGSSF
Основание за плащане: ДАРЕНИЕ ЗА УКРАИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки