Русия наложи вето на резолюция на ООН за спиране на надпревара във въоръжаването в космоса

OFFNews 25 април 2024 в 14:34 1646 1

Спътник

Снимка Getty images

Русия наложи вето на изготвена от САЩ резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която страните се призовават да преустановят надпреварата във въоръжаването в космическото пространство.

Проектът за резолюция призоваваше "всички държави, особено тези с голям космически потенциал, активно да насърчават постигането на целта за мирно използване на космическото пространство и предотвратяването на надпревара във въоръжаването в космическото пространство", съобщи Би Би Си.

Освен това страните се призовават да спазват Договора за космическото пространство от 1967 г., съгласно който всички държави се съгласяват "да не разполагат в орбита около Земята обекти, носещи ядрено оръжие или други оръжия за масово унищожение".

От 15-те членове на Съвета 13 гласуваха "за", Русия - една от петте постоянни членки с право на вето - гласува "против", а Китай се въздържа.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди, че според оценките на Съединените щати "Русия разработва нов сателит, носещ ядрено устройство", без да уточнява на какво се основават тези оценки.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд нарече руското вето озадачаващо.

"Русия наложи вето на една проста резолюция, която потвърждава правните задължения. Самият президент Путин публично заяви, че Русия не възнамерява да разполага ядрени оръжия в космоса. Затова днешното вето повдига въпроса: защо? Защо, ако спазвате правилата, не подкрепите резолюция, която ги потвърждава? Какво криете?", запита дипломатът.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обвини Вашингтон, че се опитва да очерни Москва, и допълни, че Русия скоро ще започне преговори с членовете на съвета по собствена проекторезолюция за мирното използване на космическото пространство.

"Искаме забрана за разполагането на каквито и да било оръжия в космоса, а не само на оръжия за масово унищожение. Но вие не искате това... Позволете ми да ви задам същия въпрос: защо?", контраатакува Небензя.

Предисторията

САЩ и Япония внесоха проекторезолюцията за гласуване след близо шест седмици преговори.

Преди Съветът да гласува американския проект, Русия и Китай предложиха изменение, което включваше призив към всички държави "завинаги да предотвратят разполагането на оръжия в космическото пространство и заплахата или използването на сила в космическото пространство, от космическото пространство срещу Земята и от Земята срещу обекти в космическото пространство".

Съветът гласува предложеното изменение, но то не бе прието. В подкрепа на предложението гласуваха седем души, седем бяха против и един се въздържа.

Дмитрий Полянски, зам.-представител на Русия в ООН, заяви, че Москва не е планирала да подкрепи американско-японската резолюция, тъй като нейните вносители "категорично са отказали да включат в текста си" клаузата, предложена от Русия и Китай. Полянски изтъкна, че като отказват да включат такава клауза, САЩ и техните съюзници искат да запазят в космоса "пълна свобода на действие за създаване на собствени усъвършенствани неядрени космически оръжия".

На заседанието Небензя изрази съжаление, че Съветът за сигурност не е в състояние да вземе "балансирано решение" за използване на космическото пространство за мирни цели. Според него "именно това е целта на предложеното от Русия и Китай изменение". Според руския посланик авторите на документа не са обяснили защо не са доволни от поправката, предложена от Москва и Пекин.

Данните

На 24 юли 2020 г. Великобритания и САЩ заявиха, че Русия е изпробвала в космоса апарат с оръжейни характеристики, способен да унищожава спътници в околоземна орбита. Държавният департамент на САЩ заяви, че това е повод за безпокойство.

На 15 ноември 2021 г. говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс съобщи, че Русия е изпробвала антисателитно оръжие, след което са последвали отломки в орбита, които представляват опасност за Международната космическа станция. Руското министерство на отбраната отрече да има каквато и да било заплаха.

Според Прайс Русия е използвала противоспътникова ракета, за да свали един от по-старите си спътници. В резултат на това, според него, са се появили 1500 проследими космически отломки и стотици хиляди по-малки, които "сега представляват заплаха за интересите на всички държави".

Руското министерство на отбраната потвърди, че на 15 ноември е бил извършен тест, който е поразил неработещия руски космически апарат "Целина-Д", който е в орбита от 80-те години на миналия век.

В същото време руското министерство подчерта, че отломките от космическия апарат не представляват заплаха за орбиталните станции и че Китай, Индия и Съединените щати са провеждали преди това подобни тестове.

През февруари прессекретарят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Русия разработва "обезпокоително" ново противоспътниково оръжие, но добави, че то все още не е въведено в експлоатация.

"Това е свързано с антиспътниковия потенциал, който Русия разработва. Първо, това не е активен капацитет, който вече е разгърнат. И макар че стремежът на Русия към този конкретен капацитет буди безпокойство, няма непосредствена заплаха за ничия сигурност", каза Кърби.

Според него не става дума за оръжия, които биха могли да се използват за нападение срещу хора или обекти на Земята, но Вашингтон следи отблизо действията на Русия и ги приема много сериозно.

Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, позовавайки се на официални лица, че руският проект все още е в етап на разработка.

Служители на американското разузнаване смятат, че руското оръжие е космическа ядрена бомба, чието електромагнитно излъчване, ако бъде взривено, би обезвредило огромни мрежи от спътници.

А Дарил Кимбал, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на въоръженията, изказа предположение в интервю за Ройтерс, че това изобщо не е оръжие само по себе си.

"По-вероятно е Русия да разработва система с ядрен двигател, която има възможности за електронна война, след като бъде изведена в орбита", предположи той.

Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков обяви, че Москва и Вашингтон са в контакт по въпроса за неразполагането на ядрени оръжия в космоса, но неназован представител на американската администрация заяви пред Ройтерс: "Ние поддържаме контакт в смисъл, че те са отказали да обсъждат тази тема по-нататък."

Спътникови изтребители

Първите изпитания на противоспътникови оръжия са проведени в САЩ още през 1959 г. От бомбардировач е изстреляна балистична ракета Bold Orion, която преминава много близо до спътника Explorer 6.

Подобни изпитания са проведени успешно в СССР през 60-те и 70-те години на миналия век. През 1978 г. Съветският съюз приема на въоръжение комплекса ИС (спътников изтребител), който остава на активна служба до 1993 г.

През 1985 г. САЩ тестват ракета AGM-135, която унищожава стария американски спътник Solwind P78-1.

След това изпитанията на противоспътникови оръжия са прекъснати за почти 20 г. През 2007 г. Китай изстреля тестово своята система.

През март 2019 г. индийските военни свалиха космически спътник в ниска околоземна орбита по време на тест. В телевизионно обръщение към нацията индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че Индия е станала четвъртата държава в света, която е използвала антисателитно оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки