Лекари от ИСУЛ изследват слуха на децата в столичните градини

OFFNews 25 април 2024 в 12:14 1004 0

изследване

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Изследване на слуха

Безплатно скринингово изследване на слуха при деца в предучилищна възраст ( 5-6-годишни) в седем детски градини от Район „Изгрев“ в София провеждат специалисти и преподаватели от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Изследванията са част от кампанията „За здравето на децата ни“, организирана от Ротари клуб „Триадица“, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и район „Изгрев“ на Столична община. Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат проблем със слуха.

Намалението на слуха може да бъде в резултат на наличие на течност в средното ухо (проводно намаление на слуха), при което децата не чуват добре, карат родителите да повтарят. Такъв тип деца в училищна възраст често са невнимателни разсеяни и имат по-слаби резултати.

Друга причина за намаление на слуха са вродените звукоприемни намаления на слуха, които невинаги са диагностицирани при неонаталния скрининг, който задължително се прави след раждането на всяко дете.

Скринингът се извършва с апарат за аудиометрия (изследване на прага на слуха със слушалки) и апарат за тимпанометрия, който оценява здравето на тъпанчето и средното ухо. Аудиометрията трае около минута, а тимпанометрията няколко секунди. И двата метода са неинвазивни и не причиняват болка или дискомфорт на децата.

Специалистите от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести, които участват в кампанията, са д-р Любомир Рангачев, д-р Стефан Райков, д-р Асен Кърнолски, д-р Петър Парцов, д-р Жулиде Касабоглу, д-р Теодора Йорданова, д-р Божана Димитрова и д-р Любен Димитров. Ръководител на екипа е д-р Кирил Пеев.

Скринингът се провежда по следния график:

22.04.2024 г. - 49 ДГ "Радост"

23.04.2024 г. - 30 ДГ "Радецки"

24.04.2024 г. - 23 ДГ "Здраве"

25.04.2024 г. - 34 ДГ "Брезичка"

26.04.2024 г. - 133 ДГ "Зорница"

29.04.2024 г. - 165 ДГ "Латинка"

30.04.2024 г. - 29 ДГ "Слънце"

Тестовете с апаратите не заменят класическия УНГ преглед, предупреждават специалистите. Те имат за цел да открият бързо и безболезнено възможни скрити проблеми със слуха, за да могат да бъдат взети навремени мерки. Лекарите съветват родителите на децата, при които апаратът отчита отклонение от нормата, задължително да бъдат прегледани от лекар УНГ.

„Родителите да не бързат да се плашат. Отчетените възможни отклонения не означават задължително наличие на заболяване“, успокоява д-р Кирил Пеев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки