Трима задържани за имотни измами в Русе, сред тях и полицай

OFFNews 17 април 2024 в 15:39 2114 0

МВР

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Полицаят давал информация за измамените хора

Трима души, сред които и полицай, са задържани за имотни измами в Русе, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура в града. 

"В Окръжна прокуратура-Русе е на производство дело за 4 престъпления за организирана престъпна група с 3 лица. В едното дело е замесен полицай, второто е за измама с користна цел, третото престъпление е представяне на неистински документи с цел имотна облага, а четвъртото е за неистински официални документни", каза Радослав Градев, наблюдаващ прокурор.

По думите му групата е действала от ноември 2020 г. до настоящия момент.

"Става въпрос за 5 имотни измами, като 4 от тях са извършени чрез фалшиво завещание, а едната е чрез фалшив нотариален акт", допълни Градев. Той обясни, че всяко от завещанията е заверявано от различен нотариус.

Впоследствие замесените, които получават имотите, ги продават.

"В понеделник са извършени 24 претърсвания и изземвания, от които 4 в служебни пощения на ОДМВР-Русе. В хода на разследването са разпитани над 20 свидетели и са назначени множество експертизи, а на заподозрените са повдигнати обвинения за престъпленията и са задържани за срок до 72 ч.", обясни Радослав Градев.

Разследва се дали и други полицейски служители не са участвали в измамната схема. Имотите включват земеделски земи в землище на община Две Могили и недвижим имот - апартамент  Русе.

От МВР обясниха, че ролята на полицейския служител е била да дава информация за хората, които са били обект на измамата.

"Установено е, че служители на МВР са предоставяли информация, като са използвали информационните масиви на МВР, като роднински връзки, данни, адреси, подписи", каза Христо Христов, заместник-директор Дирекция Вътрешна сигурност в МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки