Кирил Вътев разказа как ''субсидиевъди'' стачкуват, без да се интересуват от продукцията

Ако спре вносът поради криза, след 3 месеца тук ще настане глад, смята бившият министър на земеделието

OFFNews 07 май 2024 в 11:49 4954 1

Кирил Вътев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бившият министър на земеделието Кирил Вътев

Два от четирите протеста, които се проведоха пред земеделското ведомство по време на моето управление, бяха абсолютно изкуствени и предвождани от отявлени субсиевъди. Продоволствената независимост е факторът, който ще разреши проблемите с тях. 

Това заяви бившият министър на земеделието Кирил Вътев пред БНР. Той допълни, че "субсиевъдите" са били подпомагани, но не иска да разсъждава от кого.

Според него, има страни, включително и България, в които, ако вносът на земеделска продукция спре, след две седмици "рафтовете ще бъдат празни и ще настане глад". В България това би станало за три месеца, смята бившият министър. Той посочи още, че тогава няма да има никакво значение кой колко пари има и колко е велик.

"Няма да има какво да си купи, ако ще да има милиарди", категоричен е той. 

Вътев обясни, че има производители, които не получават субсидии, не ходят пред Министерството на земеделието "да викат", но са на пазара - продават и работят. "Една голяма част са млади и образовани хора", посочи бившият министър.

По думите му България е изключително плодородна. "Не може да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците. Потенциалът, който има българското производство, е огромен, а ние не го развиваме. Интересът е към субсидия, а не към продукт", коментира Вътев. 

Браншовите организации в една малка част, където са най-кресливи, са изродени от партийни пристрастия и от субсидии, смята той. 

"Те са вредни за агро-хранителната верига и са предпоставка при една тежка криза да има глад. България трябва да приеме продоволствената си независимост като национален приоритет", подчерта той.

Бившият земеделски министър коментира и освобождаването си от служебното правителство: "Моята смяна беше договорена предварително с него. Помолих Димитър Главчев (служебния премиер) да бъда сменен, ако не се получи едно условие".

Вътев обаче не пожела да посочи какво точно е било то.

"Каза: "По-добре да го научиш от мен, отколкото от медиите. Това, за което си говорехме, не може да стане. Затова те освобождавам", добави Вътев.

Той разкри още, че е бил посъветван от Николай Денков да не остава в служебното правителство: "Той гледаше по-политически на нещата, а аз – по-технологично и пазарно". 

"Имах свободата да привлека хора, които съм избрал. Приех ги с пълно доверие, но двама от тях злоупотребиха с него", посочи още бившият министър, но не пожела да назове имената им.

Вътев излиза от политиката и остава в неправителствения сектор. "Няма да ме видите в листа, няма да ме видите и в политиката изобщо", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови