Пореден протест по ''Фритьоф Нансен'' срещу промените в движението

OFFNews 08 май 2024 в 19:40 1380 4

Снимка БГНЕС

За втори пореден ден се провежда протест ва кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий" в София. Причината е промяната на движението и паркирането в района, въведена от Столичната община, заради изграждане на велоалея.

"Ще се създадат адски много проблеми с паркирането и за живущите, и за хората, които идват в центъра на столицата. При двупосочно движение на "Нансен" и паркиране на заден ход, остава една лента, която няма да може да се използва, когато човек иска да паркира или да остави багаж, да си свали детето с количка. Спираш, отваряш вратата и вляво е велоалеята. Много са нещата, които не са доизмислени", каза живеещ в района, цитиран от БНР. 

Протестиращите поискаха оставките на столичния кмет Васил Терзиев и на зам.-кмета по транспорта - Илиян Павлов.

Междувременно стана ясно, че новата организация на движението в центъра на София отива на съд. Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики.

Според сдружението действията на Столичната община са незаконосъобразни и нарушават наредба от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

"Документите, внесени в съда, съдържат точни аргументи, базирани на законовите разпоредби в Република България и тяхното неспазване в конкретния случай", посочват от там.

От там са на мнение, че липсва добре защитена аргументация за това как новите велоалеи и новоразчертаните места за паркиране ще подобрят условията за придвижване и престой в центъра на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

ВелоТалибанин

09.05 2024 в 06:16

Спомням си същата драмата с велоалеята на Раковски. Спомням си и драмата за пешеходна Витошка - фалити на магазини, как няма да се зарежда и какво ли още не... Колата била необходимост, защото нямало алтернатива. Ами ето има - ускорени Бус ленти, безопасно предвижване с велосипед/ тротинетка, три метро лъча в близост. Не виждам защо хората които не ползват автомобили трябва да бъдат ощетени от спирането на
Европейското развитие на София.

1005

3

craghack

08.05 2024 в 22:35

Живущите там с право протестират. Ако на феновете на промените им забранят за си спират пред блока и им треснат една велоалея, та да не могат един багаж да си пренесат ще настане революция. Ама тези от центъра трябва да търпят...

1000

2

ВелоТалибанин

08.05 2024 в 21:30

Народ които протестира за 50те липсващи паркоместа, а не за 10 хиляди липсващи места в детските градини, не може да бъде унищожен!

2159

1

Kilca

08.05 2024 в 21:03

Трябва да се свие навсякъде, та постепенно Ганьо свикне, че в центъра с кола не се ходи, до тоалетната с кола не се ходи! Ходи се с градски транспорт-метро, трамвай, тролей, автобус, велосипед и т.н. Както е в развитите държави!