Китайският президент ще обсъди търговията и положението в Украйна с френския си колега в Париж

Искра Ангелова 06 май 2024 в 14:00 1452 0

Президентите на Китай и Франция Си Цзинпин и Еманюел Макрон

Снимка АП/Тибо Камю / БТА

Президентите на Китай и Франция Си Цзинпин и Еманюел Макрон

Китайският президент Си Цзинпин е днес в Париж на първото си посещение в региона от пет години насам. Очаква се търговията и войната в Украйна да присъстват в дневния ред на преговорите с френския му колега Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи Ройтерс.

В изявление, публикувано при пристигането му, Си приветства връзките между двете държави, въпреки търговското напрежение заради разследването на Европейския съюз срещу китайския износ на електроавтомобили и разследването от страна на Китай на вноса на бренди, най-вече от Франция.

Си заяви, че връзките между Китай и Франция „са модел за международната общност за мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество между страни с различни социални системи“.

Ройтерс обърна внимание как китайските медии вчера са коментирали темата.

„Икономическото и търговско сътрудничество между Китай и ЕС е огромно, а сблъсъците и натъртванията са неизбежни. Китай има волята да засили комуникацията и сътрудничеството с ЕС и да реши чрез диалог различията“, пише в. „Женмин жибао“, печатният орган на Китайската компартия.

„Глобал Таймс“ написа, че „китайското желание за разширяването на сътрудничеството с Европа и подкрепата за европейската стратегическа автономия остава непреклонно“.

Франция се надява да накара Китай да притисне Москва да прекрати военните действия в Украйна. Малко прогрес е постигнат по въпроса освен това, че президентът Си се обади на украинския си колега Володимир Зеленски за първи път скоро след като миналата година Макрон посети Пекин.

„Женмин жибао“ пише, че Украйна е основна тема за европейските лидери, които посещават Китай. „Китай и Европа може да работят заедно, за да подкрепят примирие между Русия и Украйна“, заяви изданието, допълвайки, че Китай може да поддържа нормални търговски и икономически отношения и с двете страни.

Франция също така ще настоява за отваряне на китайския пазар за своя селскостопански износ и да разреши проблемите около опасенията на френската козметична индустрия относно правата върху интелектуалната собственост, казаха официални лица. Междувременно Китай може да обяви поръчка за около 50 самолета „Еърбъс“ по време на посещението на Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови