Руският върховен съд отложи разглеждането на жалбата на критика Кара-Мурза

OFFNews 17 април 2024 в 16:29 916 0

Кара-Мурза

Снимка БТА/АП

Владимир Кара-Мурза

Руският Върховен съд отложи разглеждането на жалбата на известния критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза срещу присъдата му от 25 г. лишаване от свобода, която излежава в наказателна колония в Сибир, и настоя той да присъства лично в съдебната зала въпреки "притеснителното му здравословно състояние", за което съобщи адвокатката му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Съдът отлага разглеждането на жалбата за неопределен срок, защото все още не е получил писменото изложение на аргументите му, изпратено до съда на 18 март. Съдът настоя той да дойде в Москва и лично да изложи позицията си", заяви пред журналисти неговата защитничката Мария Ейсмонт след днешното закрито заседание.

"Притеснителното му здравословно състояние" прави пътуването от наказателната колония в Омска област до Москва опасно, обясни Ейсмонт. По думите ѝ довеждането на Кара-Мурза в съда може да отнеме "до един месец", понеже той трябва да пропътува 2700 километра.

Трансферите на задържани обикновено се извършват с влак.

Върховният съд за втори път отлага разглеждането на жалбата на Кара-Мурза, който през април м.г. бе осъден на 25 г. затвор по обвинение в "държавна измяна" и разпространяване на "лъжлива информация" за руската армия, припомня АФП.

В момента опозиционерът е поставен в единична килия и ще остане в изолация поне до 26 май.

"Той не е виждал нито един от останалите затворници от пристигането си в Омск" през септември, посочи неговата адвокатка.

42-годишният Кара-Мурза има руско и британско гражданство. Той страда от здравословни проблеми, произтичащи най-вече от двете му отравяния през 2015 и 2017 г., зад които според известния критик на Кремъл стоят руските власти.

Адвокатите му настояват за анулиране на присъдата му поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки