Макрон по случая Депардийо: Никога не съм защитавал насилник

През декември френският президент защити Жерар Депардийо, като заклейми "лова на вещици"

OFFNews 09 май 2024 в 11:00 1957 0

Жерар Депардийо

Снимка Getty images

Жерар Депардийо

Френският президент Еманюел Макрон увери в интервю в сряда по повод отношението си към актьора Жерар Депардийо, че никога не е защитавал насилник от жертвите му, съобщи АФП.

Депардийо ще бъде изправен пред съдa в Париж през октомври по обвинение за сексуално насилие срещу две жени по време на снимки на филмова продукция през 2021 г. Срещу него има отправено обвинение и от 2020 г. за изнасилване и сексуално посегателство срещу младата актриса Шарлот Арну. Срещу 75-годишния актьор са внесени още няколко жалби, като той отрича обвиненията.

В края на декември, преди срещу актьора да бе образувано дело, Макрон защити Жерар Депардийо, като го определи като "велик актьор", който кара Франция да се гордее. Макрон заклейми и "лова на вещици".

Пред сп. "Ел" френският президент каза, че по отношение на теми, смятани за важни от жените, той изпитва "само желание да уважаваме принципите си, като презумпцията за невинност. Същите тези принципи позволяват през октомври да бъде упражнено върховенството на закона и това е положително", каза Макрон. Френският държавен глава уверява, че изпитва "дълбоко уважение, добра воля и изключително доверие към думите на жените" и че е "безкомпромисен по теми като изнасилване, доминиране, културата на бруталността".

Мой приоритет винаги е била защитата на жертвите и това е така и в случая с Депардийо, каза Макрон в интервюто.

Макрон похвали "смелостта" на актрисите Жудит Годреш, Жулиет Бинош и Изилд льо Беско, които разобличиха сексуалното насилие в киноиндустрията, и подчерта, че "осветяването на истината се осъществява чрез свободното слово, чрез работата на журналистите, на следователите, накрая само правосъдието установява вина", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови