Червените и ДПС внесоха вот на недоверие към ГЕРБ

Лъчезар Вълев 19 юли 2012 в 17:52 1387 0

Борисов отсякъл:
Борисов отсякъл: "Това минава границите". Снимка: БГНЕС

74 народни представители от БСП, ДПС и независими депутати внесоха вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Основните причини за вота са "провалът на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи".

Сред мотивите за вота са "новите безпощадно критични оценки в доклада на Европейската комисия относно напредъка на България", които се явяват като "европейска оценка за провала на ГЕРБ".

"Явно ГЕРБ не притежава капацитет за решаването на проблемите в сектора "Правосъдие и вътрешни работи". Затова въведеният за избягване на предпазната клауза механизъм, вместо да бъде снет, се продължава за неопределено време, минимум до края на 2013 г., когато страната ще се управлява от друго парламентарно мнозинство и друго правителство", допълват депутатите.

"Непосредственото, изключително опасно за страната следствие от продължаването на мониторинга е, че членството на страната в Шенген се отлага също за неопределено време. Така кабинетът „Борисов” е единственият от 1997 г. насам без реализирана стратегическа цел", пише още в мотивите.

Според вносителите на вота изходът е един – "оставка на правителството и предсрочни избори, след които да се формира ново управление с нов модел, с нова управленска философия, способно да отговори адекватно на критиките в доклада на Европейската комисия, да гарантира снемането на мониторинга и нормалното европейско развитие на страната."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови