Червените: ЦИК слугува на ГЕРБ и е опасна за референдума

Елица Мартинова 22 ноември 2012 в 17:11 1386 0

Михаил Миков. Снимка:БГНЕС
Михаил Миков. Снимка:БГНЕС

БСП обвини управляващите от ГЕРБ, че диктуват решенията на Централната избирателна комисия и по този начин ще им подлеят вода на референдума за ядрената енергетика.

На брифинг в четвъртък ЦИК представи първите правила за националното допитване, което ще се проведе на 27 януари.

Говорителят на Комисията Ралица Негенцова уточни, че ЦИК ще се ръководи от Закона за референдумите, а ако в текстовете има празноти, определящ ще е Изборният кодекс.

Тя посочи, че в предстоящия референдум право да участват имат всички български граждани с изборни права.

Хората, които искат да гласуват в секция, която не отговаря на постоянния или временния им адрес, трябва да подадат заявление до 14 дни преди референдума.

До края на следващата седмица ЦИК ще проведе конкурс за информационната кампания, която ще започне в края на декември.

До 20 декември ще бъдат определени и секционните избирателни комисии. Те ще бъдат 5-членни в секциите с до 500 избиратели и 7-членни в секциите с над 500 избиратели.

До 27 ноември ЦИК трябва да назначи и съответните Районни избирателни комисии (РИК).

Членовете във всяка РИК ще бъдат избрани пропорционално в съответствие с квотите на парламентарно представените партии и НДСВ, която е член на Европейския парламент.

Именно това решение на ЦИК скара депутатите от ГЕРБ и левицата.

По-рано днес в парламента Михаил Миков и Мая Манолова от БСП обвиниха ЦИК, че изпълнява нарежданията на ГЕРБ и я нарекоха „опасна“ за референдума.

„Свидетели сме на незаконни действия от страна на ЦИК, които ще се отразят пряко на резултатите от референдума“, обясни Миков.

Той бе категоричен, че районните избирателни комисии трябва да останат в същия състав, в който са били по време на парламентарните избори през 2009 г.

„ЦИК определя районните избирателни комисии на база резултати от последните парламентарни избори. По този начин се игнорира Закона за референдумите, в който изрично е упоменато че РИК, провела последните парламентарни избори, провежда и референдума. РИК трябва да остане същата, в същия състав. ЦИК обаче започна масова подмяна на членовете“, посочи Миков.

„Това е поредният опит на ГЕРБ за подреждане на съставите на комисиите, с което пряко да повлияят на резултатите от референдума“, изтъкна още червеният депутат.

Тезата на Миков бе изцяло отхвърлена от говорителя на ЦИК Бисер Троянов.

Той бе категоричен, че Законът за референдумите не регламентира участието на старите районни комисии.

„Не може на старите районни избирателни комисии да се даде нов живот. Това са комисии с прекратен мандат. След като това не е регламентирано в Закона за референдумите, ЦИК прибегна до текстовете в Изборния кодекс“, заяви Троянов.

ГЕРБ също не закъсня с отговора си по обвиненията на БСП.

„Законът за референдумите бе приет от миналото правителство. Той е изпъстрен с несъвършенства и неясноти, затова се налага да се прилага и Изборният кодекс“, заяви в кулоарите на парламента Красимир Ципов от управляващите.

Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ диктува решенията на ЦИК.

„ГЕРБ има 11 представители в 25-членната ЦИК, а решенията в нея се взима с мнозинство от 2/3. Няма как позициите на ГЕРБ да са определящи“, категоричен бе Ципов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews