Фермери искат Бойко за премиер, плашат с протести

14 май 2013 в 17:05 2778 4

Дори прасетата подкрепиха премиера. Снимка:БГНЕС
Дори прасетата подкрепиха премиера. Снимка:БГНЕС

Фермери заявиха, че искат Бойко Борисов да бъде следващият премиер и че са готови за протести. 

Това стана ясно след срещата им с лидера на ГЕРБ в централата на партията. Животновъди и тютюнопроизводители заявиха, че Борисов винаги е откликвал на исканията им за срещи и че правителството на ГЕРБ е размразило субсидиите за земеделците. Въпреки това те изразиха готовност за протести, но не уточниха с какви мотиви. 

След падането на кабинета на Борисов камион с прасета дойде в София, за да подкрепи протеста в защита на експремиера.

Няма момент, в който Бойко Борисов да не е откликвал на нашите срещи”, отбеляза Иван Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България, цитиран от "Фокус". Цветан Филев, председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите, заяви: „ГЕРБ спечели изборите в България, ние искаме той (Борисов) да направи кабинет”.

Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България, посочи, че браншовите организации са поискали среща и с другите политически сили като „Атака”, БСП и ДПС, но не са получи отговор от тях.

„Потърсихме ги, за да им напомним кои сме, но тези хора дори не ни помнят. БСП дори не се свърза с нас”, заяви Пенка Христова. „Ние искаме да бъдем фермери и ще останем такива. Няма ги другите политически партии, които да ни кажат какво ще правят с нас, ако дойдат на власт”, отбелязаха още представителите на сектора.

„Категорично няма да ги търсим, няма да им се молим повече”, увери Пенка Христова.

„Нека да не забравяме как г-н Станишев ни гонеше”, посочи Бойко Синапов от Националната асоциация на животновъдите. Той посочи, че браншовите организации се притесняват от развитието на следващия програмен период, тъй като по време на предишното управление преди ГЕРБ субсидиите от ЕС са били замразени.

Борисов не присъства на пресконференцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови