Холандският посланик отново подкрепи протестиращите

20 юли 2013 в 13:34 6709 22

Посланик Карел Ван Кестерен СНИМКА: БГНЕС
Посланик Карел Ван Кестерен СНИМКА: БГНЕС

За втори път в рамките на последната седмица посланикът на Холандия у нас Карел ван Кестерен подкрепи гражданските протести и видя в тях положителен знак.

В интервю за БНР дипломатът коментира, че вижда как "гражданското общество се изправя и подкрепя европейските ценности като отвореност, прозрачност, да няма задкулисие, да няма корупция. Това е много положителен знак и мисля, че това може да се продължи, за да се подобри ситуацията в страната".

Ван Кестерен посъветва хората у нас да започнат да разговарят помежду си и да намерят изход, да постигнат съгласие с диалог.

Трябва да се вземат предвид исканията на протестиращите сериозно, трябва да има сериозни ангажименти към исканията, подчерта дипломатът.

Разочарован съм от напредъка на България в съдебната система и борбата с корупцията, каза Ван Кестерен.

Посланикът изтъкна също, че е бил доста притеснен при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС: "Това не се случи, но въпреки това се чувствам малко неудобно, защото не е дадено обяснение защо беше назначен Пеевски, не знаем кой стои зад това."

По-рано тази седмица Карел Ван Кестерен обяви, че застава зад съвместната позиция на посланиците на Берлин и Париж у нас, които призоваха управляващите да се вслушат в гласа на гражданското общество и да заработят за прекратяване на олигархическия модел на управление.

В петък посланикът на САЩ Марси Рийс също коментира, че вижда в гражданските протести положителен момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!