Кметът на Хасково съди МВР

Юлиан Христов 22 февруари 2012 в 15:23 1269 0

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Кметът на Хасково Георги Иванов ще заведе дело срещу областната дирекция на МВР за превишаване на правата.

Искът е заради това, че полицаите са надвишили правата си като са поискали да му направят регистрация, за което той трябва да бъде сниман, да му бъдат взети отпечатъци и да влезе в архивите на полицията.

На Иванов са връчени две прокурорски постановления, с които той трябва да плати 500 лв. за това, че е попречил на полицейски инспектор да подпише разпореждане и за 100 лв. – за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Случаят е от юли 2011 година, когато Иванов е призован по разследване за нанесена щета на общината от 70 000 лв. през 2001 г. „Миналото лято нарочно ме накараха да обикалям между сградата на старото РПУ и областната дирекция на МВР, за да може да ме снимате отвсякъде. После полицаите поискаха да ми направят регистрация, като ме снимат и снемат отпечатаци. Отказах им. Няма такова нещо в закона. Аз да не съм рецидивист убиец? Направиха го нарочно преди изборите. Целта беше да имам регистрация и от там насетне да ме търсят за всичко“, коментира на пресконференция кметът.

Той допълни, че на 6 януари т.г. с постановление на прокурора Петър Мидов дознанието е прекратено поради липса на доказателства за извършени престъпления и недоказани твърдения. След това – на 30 януари, пристигат двете наказателни постановления. „Тях също ще ги обжалвам“, обясни Георги Иванов.

 "Не считам, че сме си превишили правата. Спазили сме закона“, коментира случаят шефът на областната дирекция на МВР комисар Петьо Петров. „Г-н Иванов има права и е въпрос на негов личен избор да се обръща към съда. Щом така е решил, нека го направи. Що се отнася до самите наказателни постановления, те могат да бъдат обжалвани в 7-дневен срок пред Темида от момента на връчването им“, каза още комисар Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови