Николай Цонев окончателно невинен по трето дело

Юлиан Христов 05 юни 2013 в 19:11 1886 1

Николай Цонев. Снимка: БГНЕС
Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Бившият военен министър от правителството на тройната коалиция Николай Цонев беше оправдан окончателно на последна инстанция за трети път. 

Срещу него се водеха общо четири дела, като до момента в съдебна фаза е само - това, в което той отговаря за даване на подкуп на следовател. Останалите три дела приключиха на последна интастция с оправдателни присъди. 

Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе по обвиненията за това, че Цонев е превишил правата си и е ощетил Министерството на отбраната, като е купил мобилна машина за строителство на хангари. Според съдиите разследването срещу Цонев е проведено "целенасочено и при игнориране на другите възможни хипотези за противоправно поведение". 

Цонев беше оправдан окончателно по обвиненията за злоупотреби във военното дружество “Терем”. Той отговаряше за неправомерното увеличаване на капитала на дружеството, с което не са изплатени дивиденти за близо 19 млн. лв. По това обвинение обаче прокуратурата оттегли обвиненията си, след като ексвоенният министър бе оправдан на две инстанции. Това обвинението дойде след като мястото на Цонев във военното министерство бе заето от Николай Младенов и след извършена ревизия в министерството. Цонев излезе чист и по обвиненията за сключени неизгодни за армията сделки. Ексвоенният министър отговаряше пред съда за това, че в качеството си на шеф на дирекция във военното ведомство през 1999-2000 година е сключил сделки, с които е ощетил министерството с близо 1 млн. лв.

Все още не е приключило делото за подкуп, в което заедно с Цонев са подсъдими финансистът Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров. На първа инстанция обаче делото приключи също с оправдателна присъда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови