Площад в Ловеч ще носи името на поп Кръстю

OFFNews 16 юли 2013 в 16:50 1770 1

Поп Кръстю (в средата на първия ред)
Поп Кръстю (в средата на първия ред)

Площад в Ловеч може да бъде кръстен на поп Кръстю, ако Общинският съвет одобри постъпилото предложение на заседанието си на 25 юли.

Идеята е площадът пред Художествената галерия в кв. "Вароша", да бъде наречен на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров. Мястото се намира непосредствено до дома на свещеника.

Инициативата е на председателя на Фондацията "Граждани срещу насилието" Васил Колев, който е и един от големите радетели на реабилитирането на поп Кръстю като предател на Левски. 

Становището на общинската администрация е името на площада да бъде "Свещеноиконом Кръстю Никифоров". То е подкрепено от кварталния съвет във Вароша, от Ловчанския митрополит Гаврии и от Регионалния исторически музей. В писмо до Община Ловеч директорът на музея Капка Кузманова посочва, че недоказаните обвиненията в предателство постепенно преди и непосредствено след Освобождението са разширили своя обхват в полето на публичното пространство и довели до преждевременната кончина на лишения от възможности за защита свещеник, а след нея ескалирали и се превърнали в основа на историографски и художествени версии, обществени нагласи, дори държавна политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови