Премиерът не знае колко ще струва милиардният заем

Милен Енчев 16 август 2013 в 17:47 3718 21

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Засега кабинетът няма прогноза какви ще са лихвите по новия заем от 1 милиард лева, залегнал в актуализацията на тазгодишния бюджет, която днес бе прегласувана от парламента след президентското вето.

„Не мога да кажа, зависи от състоянието на финансовата система и пазарите“, отвърна премиерът Пламен Орешарски на въпрос на каква лихва се надява. Кабинетът все още няма решение дали да направи директен заем от финансова институция или да емитира облигации, каза финансовият министър Петър Чобанов.

На въпрос дали това е последната актуализация на Бюджет 2013, Орешарски отговори: „Не очаквам друга актуализация. Надявам се, че няма да се наложи”, заяви Орешарски. Той заяви, че поема ангажимент друга актуализация до края на годината да няма.

 „Ветото на президента беше отхвърлено, така че можем да продължим с тези корекции във фискалната политика, които в последните седмици бяха многократно дискутирани, свързани най-вече с корекция на планиране на приходите, очевидно неизпълними в този обем, в който ги виждаме записани в действащия закон за бюджета, условия за поне частично разплащане със забавени задължения, регулярно възстановяване на ДДС и рефинансиране на изтегления през февруари заем с оглед на по-добро поддържане на фискални резерви над законово изискуемия минимум от 4,5 милиарда лева”, посочи Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!