Протестът тръгна към Евксиноград, контрапротестът също сменя маршрута

OFFNews 03 август 2013 в 13:35 6587 18

Шествие от протестиращи ще поиска оставките на
Шествие от протестиращи ще поиска оставките на "ваканцуващите" в двореца в Евксиноград политици. Снимка: Facebook/Да блокираме Евксиноград

По изцяло нов маршрут, напълно в унисон с "ваканцуващите" депутати, тръгна протестът срещу правителството на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски.

След като депутатите бламираха президента, за да може държавата да вземе огромен заем, те си гласуваха и започнала вече ваканция. Затова и призивите във Фейсбук вече са насочени не към окупация на Народното събрание, а на резиденцията на властта в Евксиноград.

"Депутатите протакват протеста. Искат да излязат във ваканция и в София да няма пред кого да се протестира. Искат да ни приспят! Нека им покажем, че протестът продължава. Нека да блокираме Евксиноград, за да им напомним, че сме тук. Искаме край на лошите назначения и тяхната оставка! Протест през август пред резиденция Евксиноград". Това е призивът за протеста в групата във Фейсбук, създадена специално за окупацията на Евксиноград.

Тази сутрин в 9 ч. бе даден официалният старт на шествието към резиденцията. Протестиращи тръгнаха от Министерския съвет и се очаква да пристигнат до крайната точка на маршрута - резиденцията - на 14 август, съобщи Антиправителствената информационна служба NOрешарски.

„Походът цели да подаде ръка на протестиращите от страната и да покаже, че протестите не се случват само в София, а засягат всички, независимо кой къде живее, и всеки, който има желание да ги подкрепи, може да се включи“, казват организаторите.

Основното ядро на похода ще измине цялото разстояние по трасето София – Пловдив – Стара Загора – Бургас – Варна – Резиденция Евксиноград, а желаещите да се присъединят могат да го направят по всяко време и място в рамките на целия маршрут от близо 450 километра.

Маршрутът на протестния Пешеходен поход „Орешарски марш“ може да бъде видян на специална Google карта.

С новата инициатива към искането за оставка на правителството се прибавя и "свободен достъп за граждани до Евксиноград" и "съединяване на Евксиноград и Приморски парк".

Пред "Хоризонт" Жюстин Томпс заяви:

Новата инициатива за пешеходен поход от София до Варна не означава, че демонстрациите в София ще спрат.

Няма да спрат протестите, ще придобият нови форми, защото нагласите са такива, че ако спрем, значи сме се предали, ние не сме се предали и затова няма и да спрем. Просто форматите ще са различни, различни неща ще измисляме, така че да показваме, че все още мислим за оставката и я искаме и то веднага, още повече, че Министерският съвет продължава да работи, но при всички случаи няма да са тези, както ги знаете в последните 50 дена големи шествия, които правим всеки ден в София.

Контра

Научили за новата идея на протестиращите, участниците в контрапротестите, които защитават кабинета, също решиха да променят маршрута и графиците си, предаде БНР.

Те са решили в следващите няколко седмици проявите им да са в намален мащаб.

В понеделник, денят на национален траур, заради трагедията в мина "Ораново" събиране няма да има в знак на съпричастност с обявения ден на национален траур.

Във вторник симпатизантите на правителството се събират пред столичната община. Те искат от столичния кмет Йорданка Фандъкова референдум за разваляне на концесията на "Софийска вода".

В сряда мероприятия няма да има, а в четвъртък хората ще се срещнат пред пилоните на НДК в 18 часа, в петък също няма да има събиране.

В събота съорганизаторите на проявата ще бъдат извън София и ще се срещнат с поддръжници на кабинета в Нова Загора и в неделя срещата им е отново пред пилоните на НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!