Спортната министърка "сподели гнева" на "Лудогорец"

OFFNews 08 август 2013 в 17:02 3701 12

Роджър Уотърс ще свири в София. Снимка: София мюзик ентърпрайсис
Роджър Уотърс ще свири в София. Снимка: София мюзик ентърпрайсис

Споделям гнева на българския шампион „Лудогорец“ и на спортната общественост в България заради риска първият ни футболен тим, класирал се след 2006 г. за такава фаза на шампионската лига, да не играе на родна земя и пред родна публика с поредния си съперник.

Това се казва в позиция на спортния министър Мариана Георгиева по повод конфликта, свързан с предстоящия мач на "Лудогорец" от предварителния кръг на Шампионската лига и концерта на Роджър Уотърс. 

"Министърът на младежта и спорта в мое лице стори необходимото за решаването на казуса в разговор с г-н Кирил Домусчиев на 07.08. тази година. Мачът ще се играе на националния стадион „Васил Левски“, факт, който не отрича, а потвърждава необходимостта от специализирано министерство, особено когато то, както в този случай, води адекватна политика в най-добрия интерес на родния спорт. Уверявам българската спортна общественост, че докато съм Министър, спортните обекти на България ще се ползват преди всичко за спортни цели", се казва още в позицията.

От своя страна от футболния клуб реагираха светкавично с благодарности към министър Георгиева: 

Ръководството на ПФК "Лудогорец" благодари на министъра на спорта проф. Мариана Георгиева за бързата намеса и адекватните действия по казуса с използването на Националния стадион "Васил Левски" от "Лудогорец" в плейофа за влизане в групите на Шампионската лига. Благодарни сме за ангажираността на министър Георгиева и за нейната принципна позиция, че "Лудогорец" трябва да играе на "Васил Левски", тъй като единствено този стадион в България има лиценз за провеждане на срещи от това ниво в най-комерсиалния футболен турнир в света.

Силно сме удовлетворени от уверението на министър Георгиева, че спортът е №1 в използването, както на националния стадион "Васил Левски", така и на останалите спортни бази в България.

Организаторите на концерта на Уотърс в София - СОФИЯ МЮЗИК ЕНТЕРПРАЙСИС, също отговориха със своя позиция. От там заявяват, че са имали намерение да коментират казуса след тегленето на жребия, насрочено за утре. Огромният интерес обаче наложил да отговорят веднага. В позицията си те са категорични, че концертът на Родъжр Уотърс в София ще се проведе, като се надяват да се намери вариант, в който всички да удовлетворени. От компанията обаче задават въпроса защо в България има само един лицензиран от УЕФА стадион.

В никакъв случай не желаем конфронтация, нито да разделяме феновете на спорта и музиката! Напротив, приветстваме успеха на всеки български тим на европейско ниво. Ако в първия мач „Лудогорец“ бъде домакин, това по никакъв начин не застрашава организацията по концерта. Проблемът е, че реваншът може да бъде насрочен за 27 или 28 август, когато на стадиона ще тече с пълна сила подготовка за шоуто на Роджър Уотърс THE WALL.

УЕФА разрешава смяна на домакинството и ние смятаме, че това е най-правилното решение. Тази вечер Ботев Пловдив ще излезе срещу „Щутгарт“ не на техния клубен стадион „Мерцедес Бенц Арена“ заради концерта там на Роби Уилямс. През 2009 г. ЦСКА размени своето домакинство на стадион „Васил Левски“ с „Динамо“ Москва заради концерта на Мадона там.

„Без емоции смятам, че може да се постигне разумно решение“ – заяви Иван Несторов, управител на СОФИЯ МЮЗИК ЕНТЕРПРАЙСИС.

Създалата се ситуация обаче поражда и много въпроси. Например защо има само един лицензиран от УЕФА стадион в България? А какво би станало ако три български отбора се бяха класирали за следващия кръг в Шампионската лига? Дали отново Роджър Уотърс щеше да бъде виновен, че те няма къде да играят?

В своето изявление днес от спортното министерство заявиха, че феновете на „Лудогорец“ могат да бъдат спокойни. А как да бъдат спокойни хилядите фенове на Роджър Уотърс, които са дали толкова много пари за билети и то отпреди няколко месеца?

Графикът за турнетата на най-големите световни звезди, сред които безспорно е и Роджър Уотърс, се прави поне година предварително и няма никаква възможност за промени. Ние сме заявили датата 30 август 2013 г. за концерт (с една седмица предварителна подготовка) с писмо № 51 от 10 октомври 2012 г., билетите за концерта бяха пуснати в продажба на 16 ноември 2012 г. и това се случва много преди УЕФА да обяви своите графици и дати за мачовете от предварителния кръг на Шампионската лига. Не е много справедливо да се игнорира и обижда артист от класата на Роджър Уотърс, защото това неминуемо ще рефлектира много негативно върху имиджа на страната ни и възможността да ни гостуват такива звезди.

Въпреки всичко призоваваме към разумни действия от страна на всички институции. Надяваме се да се намери вариант, от който всички да бъдат удовлетворени. Искаме и да успокоим хората, че независимо от всичко концертът на Роджър Уотърс в София ще се състои!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!