Транспортна война във Варна - таксиджии пребиха шофьор на автобус заради клиенти

30 май 2013 в 14:41 4797 8

Таксиметров шофьор върна 900 000 на клиенти, забравили сумата в колата му. Снимка БГНЕС
Таксиметров шофьор върна 900 000 на клиенти, забравили сумата в колата му. Снимка БГНЕС

Транспортна война избухна във Варна, след като таксиджии пребиха шофьор на автобус от градския транспорт заради клиенти. В отговор от фирмата превозвач заплашиха да спрат автобусите по две от най-натоварените линии в Морската столица.

Инцидентът става тази сутрин на последната спирка на автобус №13 - една от най-натоварените линии. Тогава шофьор на автобус от градския транспорт е пребит от трима водачи на нелегални таксита, които возят клиенти срещу левче (колкото е и цената на билетчето в рейса) по маршрута на автобусите.

Причината - шофьорът на автобуса тръгнал по маршрута си минутка по-рано. Таксиджиите не успели да го изпреварят в продължение на 3-4 спирки и съответно не успели да откраднат клиентите. Ядосани, тримата го причакали на последната спирка и пребили.

42-годишният водач Димитър Радев е с обезобразено лице, счупен нос. Освидетелстван е от съдебен лекар и е дал показания в полицията.

Контрольорката, присъствала на инцидента  Росица Караиванова, разказа, че е изпаднала в шок след случката и че практиката на тези шофьори прилагат тази незаконна практика от години, като редовно крадат клиенти на автобусите. Залавянето им обаче е трудно.

От фирмата превозвач "Транстриумф холдинг" обявиха, че това е втори такъв случай и поставиха ултиматум: или нелегалните таксита ще бъдат спрени, или ще спрат автобусите си по две от най-натоварените линии 13 и 409.

Изпълнителният директор на компанията Антраник Шакариян отговори на инцидента с отворено писмо. В него се заявява, че транспортната война във Варна се води от дълго време. "Публична тайна е, че десетките паразитиращи на гърба на обществените превозвачи таксита във Варна, от години окупират спирките и потеглят секунди преди автобусите, за да качват пътници, които возят на цената на градския билет - превоз, нерегламентиран в нито един нормативен акт, без да издават документ или да отчитат приходите си", пише в писмото. 

Превозвачът заявява, че близо пет години е алармирал институциите в града и в страната, "за рисковете, които нерегламентираните таксиметрови превози създават – както за сигурността на пътуващите, така и за безопасността на работещите в обществените превози."

"Днешният инцидент, за съжаление, е пряко доказателство за бездействието както на държавната и общинската администрация, така и на органите, призвани да гарантират законността и сигурността ни", категоричен е Шакариян и настоява за ликвидирането на всички незаконни таксиметрови пиаци, в които са превърнати спирките на градския транспорт във Варан, до 18.00 часа днес.

Ако това не бъде извършено от компетентните институции, фирмата заплашва да прекрати обслужването на линия №13. 

"В името на сигурността на своите екипажи „Транстриумф Холдинг” АД остава в готовност да прекрати обслужването и на други автобусни линии, по чиито маршрути от години безнаказано пиратстват незаконни таксита, докато властта във Варна не им гарантира безопасни условия за упражняване на правото си на труд. 

Информираме Ви, че, напрежението след побоя на шофьора ескалира опасно и, ако Общината и органите на реда и този път си позволят да бездействат, ще се превърнат в съучастници на безредиците, затрудняващи нормалното функциониране на обществения транспорт в града. Водачите в дружеството междувременно масово започват да отказват да изпълняват курсове по линиите, където има нерегламентирани таксита и превозвачи, твърдят още от Транстриумф Холдинг.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови