Втора проверка на съдия, която съди вътрешния министър

Юлиан Христов 16 февруари 2012 в 16:18 1307 0

ВСС
ВСС

Втора провека започва срещу съдия Мирослава Тодорова, която миналата седмица подведе под съдебна отговорност вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета.

Висшият съдебен съвет и Инспекторатът на ВСС ще проверяват две дела, които са били гледани от председателя на Съюза на съдиите. Двете дела бяха използвани от вътрешния министър Цветан Цветанов за повод отново да нападне съдебната система и да каже, че съдийката е обвързана с организираната престъпност.

По този повод съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов, който пък бе разкритикуван от премиера Бойко Борисов, че с нападките си срещу съда допринася за критичния доклад на Европейската комисия от 8 февруари тази година.

На днешното заседание на ВСС Пламен Стоилов предложи да се възложи на инспектората да направи проверка на хода на делото срещу обявения за наркобос Васил Маникатов, който бе осъден от съдия Тодорова на осем години затвор. Тя обаче забавила с две години написването на мотивите по делото. Освен това Стоилов поиска и проверка на досъдебната и съдебна фаза на дело за грабеж, което първоначално е било гледано от съдия Тодорова, но в последствие се оказва, че е трябвало да бъде внесено във Военния съд, защото един от подсъдимите е полицай.

Преди месец ВСС наказа съдия Мирослава Тодорова, след като друга проверка устанои, че тя има 57 забавени дела. Членовете на съвета решиха заплатата на Тодорова да бъде намалена с 15% за 2 години. Според резултатите на Инспектората при ВСС за 2010 г. съдия Тодорова е разгледала 261 дела, като е забавила 45 от тях. В периода от 1 януари до 30 юни 2011 г. тя е разгледала 192 дела, от които е забавила 12. При проверката са констатирани две дела, по които съдия Тодорова се е произнесла през 2007 г., а мотивите за тях са били внесени в деловодството ден, след началото на проверката.

Първото наказание дойде няколко месеца след като Съюзът на съдиите в България направи безпрецедентно досега искане за оставка на целия състав на ВСС в знак на протест срещу кадруванието в съдебната система и заради кризата в общественото доверие в съвета, след като на поста председател на Софийски градски съд беше назначена Владимира Янева, приближена до вътрешния министър. Малко преди становището на съдиите двама от членовете на ВСС Капка Костова и Галина Захарова и съдиите Душана Здравкова и Величка Цанова подадоха оставки със същите мотиви. „Безпринципното кадруване, което ще продължи, е несравнимо по-опасно – разрушава независимостта на съда отвътре и неизбежно поставя под въпрос върховенството на закона“, заявяват съдиите във връзка с назначаването на съдия Владимира Янева на поста председател на СГС.

Заради забавени 43 дела пък съдия Владимира Янева отнесе наказание „забележка“ от ВСС. Аргументите за по-лекото наказание членовете на ВСС аргументираха с това, че Янева не е нарушила закона и защото това е първото й прегрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови