Заместничката на Нешева поема НЗОК временно

Нели Чолашка 23 февруари 2012 в 14:46 2038 0

Нели Нешева, Мария Василева. Снимка: БГНЕС
Нели Нешева, Мария Василева. Снимка: БГНЕС

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Мария Василева ще поеме временно институцията, съобщи днес здравният министър д-р Стефан Константинов.

На извънредно заседание на НЗОК утре ще бъде даден мандат на Василева да ръководи институцията, докато парламентът избере нов управител. По закона Народното събрание трябва да назначи нов шеф на касата до месец, след като освободи Нели Нешева – до 22 март.

В момента е много важно НЗОК да има шеф, защото предстои сключването на договори с болници, общопрактикуващи лекари и аптеки. Това по принцип е в правомощията само на управителя и шефа на надзора на касата, а и двама тяха отстранени тази седмица. Начело на надзорния съвет беше уволнената зам.-министърка на здравеопазването Гергана Павлова.

От Българския лекарски съюз (БЛС) призоваха вчера бързо да бъде избран нов управител на касата, за да няма сътресения в системата. Във връзка с исканията на опозиция да бъде поискана и оставката на здравния министър д-р Стефан Константинов, председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обяви, че подкрепя искането. Той уточни, че това е лично негово мнение, а не на съсловната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови