Нургюл Салимова направи реми срещу силна рускиня

OFFNews 12 април 2024 в 08:33 2068 0

Нургюл
Нургюл Салимова.

Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с рускинята Катерина Лагно в седмия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат. В последната партия от първото от двете завъртания в Торонто 20-годишната Салимова подели точките с 34-годишната Лагно след 41 хода игра. По този начин българката събра актив от 3 точки, докато Лагно е с 4.

Салимова, която в предишния кръг загуби от Александра Горячкина след откровено пасивна игра, днес избра да бъде агресивна още от дебюта. Българката избра да атакува директно скрития с рокада цар на белите, но Лагно успя сравнително лесно да парира нападението на съперничката си.

Рускинята успя да остане и с пешка в повече на 16-ия ход, точно след като двете бяха разменили и дамите си. Според компютърната програма, анализираща партията, Лагно имаше леко предимство, но с блестяща игра до края на партията Салимова заслужи ремито.

С добавената половин точка Салимова запазва петото си място в класирането. Лагно разделя третата позиция с китайката Лей Тинцзие. Двете имат точка преднина пред българката.

Начело с 5 точки е китайката Тан Чжони, която завърши реми с черните фигури с втората в подреждането Александра Горячкина. Рускинята има 4,5 точки на сметката си.

В петък за участничките предстои почивен ден, а второто завъртане в турнира стартира в събота. В осмия кръг Салимова ще играе с белите срещу Анна Музичук от Украйна. В първия кръг двете завършиха реми. Музичук е с 2,5 точки.

Победителката в Турнира на претендентките ще играе с китайката Цзю Вънцзюн за световната титла при жените. Мачът вероятно ще бъде през есента тази година.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки