България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г.

OFFNews 28 декември 2023 в 08:34 6714 2

Шенген

Снимка iStock

Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г., съобщи на официалния си сайт в интернет румънското МВнР, цитирано от БТА. От ведомството уточняват, че на 23 декември са постигнали политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на следващата година.

"Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници", се казва в информацията на МВР на Румъния.

"Съгласуваната на ниво ЕС дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., за сухопътните граници перспективата е 2025 г.", твърди вестник "Адевърул", като се позовава на правителствени източници.

Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на ЕС, отбелязва изданието.

"Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки на ЕС - процедурна стъпка, която ще продължи утре, 28 декември 2023 г.", пише още "Адевърул".

В публикацията си вестникът допълва, че лидерите на ЕС са се договорили за реформа на системата за убежище и миграция, установяване на по-ясни правила за проверка на нелегалните мигранти при пристигането им в ЕС, премахване на биометрични данни, процедури за подаване на молба за убежище и др.

Пръв коментар на новината направи в официалния си профил във Фейсбук премиерът Марчел Чолаку.

"След 13 г. Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо споразумение по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне значително. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница", написа Чолаку.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

28.12 2023 в 10:13

Честито!

Да разкараме малко бюрократщина.

А пък и повече работа и инвестиции ще има за границите.

Ще мрънкаме, и ще дават, щото няма накъде

100

1

Балканец

28.12 2023 в 09:27

Сега е време да засилим експорта, колеги!

Както казва Бат’ Ицо: Чистито!
 
X

Да помогнем на украинските деца!