Руснаците превзеха още едно село, разшириха пробива при Очеретино

Евентуалното сриване на защитата на украинските войски в този район застрашава целия южен фланг на отбраната в Донецк

OFFNews 27 април 2024 в 12:26 15871 12

Войници

Снимка УНИАН

Руските окупатори в Украйна са превзели село Соловиево, с което са разширили пробива си в района на Очеретино, съобщи УНИАН. Агресорите разширяват окупираната територия. 

Окупаторите са успели да превземат Очеретино, Донецка област, след напускането на калената в битки 47-а бригада. Според военно-политическия наблюдател Александър Коваленко обаче окупаторите контролират само южната част на село Очеретино. „Очеретино все още не е напълно загубено“, каза той. 

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не успяха да създадат стабилна отбрана край Авдиевка, коментира сайтът Медуза. За няколко дни руските войски навлязоха на седем километра в най-опасния район за украинските въоръжени сили и, не срещайки почти никаква съпротива, превзеха село Очеретино. Украинското командване се оказа в ситуация, при която отбраната северно от Авдиевка беше разсечена на две части и само разрушената 47-а механизирана бригада можеше да бъде хвърлена срещу руските войски в зоната на кризата. 

Цялата контролирана от Украйна територия в южната и западната част на Донецка област сега е под заплаха, пише още Медуза.

Създадена през 2022 г., 47-а бригада получи западно оръжие - включително танкове Leopard-2 и бойни машини на пехотата (БМП) "Брадли" - и за първи път влезе в битка през юни 2023 г. близо до село Работино в Запорожка област. Тогава частите на бригадата претърпяха големи загуби, но не успяха да пробият руската отбрана. 

През октомври 2023 г. бригадата беше спешно прехвърлена на северния фланг на Авдеевския фронт, където руските войски пробиха след неочаквана атака. Тук 47-ма бригада отново претърпя загуби; в същото време тя успява временно да забави настъплението на въоръжените сили (ВС) на Руската федерация в Авдиевския коксов завод и село Степовое. Въпреки това през февруари украинските въоръжени сили все пак напуснаха Авдиевка, завода и Степовое, отстъпвайки към селата Бердичи и Семеновка на река Дурная.

И накрая, през април руските войски заобиколиха отбраната на 47-ма бригада в Бердичи от север. Ударът е извършен по жп линията Авдиевка-Покровск. Руските въоръжени сили незабавно превзеха село Очеретино. Разположен е на хълм над долините на реките Дурная и Волча, в които украинските въоръжени сили се опитаха да изградят нова отбранителна линия. 

След това бойните машини на пехотата „Брадли“ от 47-а бригада са забелязани както на север от мястото на пробива на руските въоръжени сили, в района на село Новокалиново, така и на юг, в покрайнините на село Соловиево, също превзето от руските войски.

В самото Очеретино доскоро се отбраняваше 115-а механизирана бригада. Въпреки това, според украински източници, по неизвестни причини тя е напуснала селото точно преди руската танкова атака. От командването на бригадата отричат ​​да са извършили нарушение. 

След падането на Очеретино украинската отбрана в този район има фокусов характер: няма непрекъсната линия на фронта и пряката комуникация между останалите опорни точки на украинските въоръжени сили е загубена.

Спешното прехвърляне на резерви, при това много слаби, към мястото на пробива все още не е дало ефект. Руските въоръжени сили продължават да окупират територията. В допълнение към Очеретино и Соловиево, село Новобахмутовка, по-голямата част от Семеновка и Бердичи бяха завладени.

Сега Украйна е заплашена от общо поражение в западните и южните части на Донецка област. Ако украинските въоръжени сили не успеят да създадат стабилна защита в този район, тогава руските войски ще имат шанс да развият настъпление срещу Покровск и/или град Константиновка. Руските въоръжени сили вече атакуват Константиновка от изток - от посока Бахмут. 

Евентуалното сриване на защитата на украинските въоръжени сили в този район застрашава срива на целия южен фланг на украинската отбрана в района на Донецк. От Красногоровка и Маринка руските войски ще могат да настъпят към важния пътен възел Курахово, през който се снабдява цялата групировка на украинските въоръжени сили в Угледар и околностите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

13

Peshokonya

02.05 2024 в 14:14

Колко ли пари ще получат от Путю тръмпистите и републиканската "сволоч"! Ако не бяха САЩ и Великобритания да излъжат Украйна за ядреното оръжие, то руските фашаги нямаше да са толкова нагли! Ами Шолц и швайн Меркел доволни ли са! Нали СССР заедно с франсетата им взеха около 70% от исконната германска площ!

500

12

781000

28.04 2024 в 09:27

@ob1 не говориш сериозно, нали ?

-1650

11

ob1

28.04 2024 в 08:52

Джепането иде, ракетки ще има за всички.
Да, войната е трудна, да, има и такива моменти, но е факт, че шибанистан затъва все повече. След 10тина дни ще има ли изобщо парад на червения площад?

500

9

781000

27.04 2024 в 15:27

@far rider, генерал Залужний също се опита да каже истината, и видя какво стана с него. Тази бригада беше хвърлена в безумната защита на Авдийвка, няма как да издържи още една такава кампания, хора са и те ! За там нашите медии ни обясняваха как орките загубили 50 ли, 100 ли хиляди. И какво от това, като набират по 30 хил на месец, и то без даже частична мобилизация ???
Това е напълно неравна война, без да говорим за нашата СМЕШНА ПОМОЩ, създаваща илюзията, че неизбежното ще бъде отложено.
Мен лично ме е срам, за вас не знам.

1066

8

alcom4

27.04 2024 в 15:12

Този мерзък и отвратителен гад Путин за голямо съжаление ще победи.Надали Украйна ще издържи още 3 - 6 месеца -:(-:( !

1066

7

alcom4

27.04 2024 в 15:08

Жалко за смелата и горда Украйна ! Тя е надеждата на всички нас демократи в цяла България, че ще удържи на руската агресия ...но.Помощта на Запада беше и е недостатъчна и не навременна за украинската армия.Съотношението е почти 5 : 1 в полза на руския агресор,въпреки че руснаците търпят много жертви...те напредват бавно (засега!)но неудържимо. Явно украинската армия НЕ може да се справи с положението на фронта. Европа ,особенно източната част я очаква много нерадостно бъдеще.ЖАЛКО-:(-:( ! За съжаление Украйна върви към почти сигурен провал.

-690

6

nms

27.04 2024 в 14:52

Няма ги ненормалниците от Азов, които да се бият до последния човек и да спечелят време.
Без много сериозна помощ няма как да победиш такъв звяр, трупал оръжия 70кг. Ще му късаш парчета, но не и да го победиш, а запада просто гледа отстрани. Даже и с вече гласуваната помощ, голяма част от тия пари ще ги прекарат през сащански фирми и тепърва ще произвеждат, което означава още време и забавяне.

1066

5

alcom4

27.04 2024 в 14:52

Американците "дадоха "помощта за Украйна ,когато вече положението е неудържимо. Сега вината за провала ще бъде хвърлен на украинците.Явно в САЩ, много хора от елита "мислат" като Тръмп и милиардера Мъск ,че Украйна е част от от Русия.В Америка винаги са симпатизирали на Русия.От Вашингтон и Лондон навремето помогнаха на болшевиките да завземат властта в Русия ,те развиха индустрията на ранния СССР ,после решаващо им помогнаха във ВСВ ,срещу Хитлер.
Ако Путин победи срещу Украйна ,нас в България ни чакат черни дни.Червените изедници у нас ,само това и чакат.

135

4

Far Rider

27.04 2024 в 14:25

78100, за съжаление имаш право. Виждам, че пак са започнали да ми слагат минуси щом им напишеш истината. Тази бригада е въоръжена основно а американско оръжие: Абрамс, Брадли и т.н., но (цитирам!); "са понесли тежки загуби". Край на цитата. Явно нещо в т.нар. "технологично предимство" на тези оръжия куца. Към това добавям големите обещания и шум в медиите, но пък нищожната реализация на доставки. Когато има 40 цели и 100 снаряда можеш да ги обстреляш всичките. Но, когато има 400 цели и 100 снаряда нещата са коренно различни! Вижда се, че на ниво оперативни и стратегически решения САЩ, НАТО И ЕС продължават да показват слабости. Независимо от пропагандата.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков