Израел отвори граничния пункт ''Керем Шалом''

OFFNews 08 май 2024 в 16:06 1366 0

Снимка GettyImages

Израел отново отвори пропускателния пункт "Керем Шалом" с южната част на Газа за доставки на хуманитарна помощ, съобщава Би Би Си. Израелските военни съобщават, че през пункта вече е преминал камиони от Египет с храна, вода и лекарства.

Вчера часове след като Израел нанесе удари по град Рафа в южната част на Газа, израелските военни установиха контрол върху палестинската страна на граничния контролно-пропускателен пункт "Рафа", който се намира на границата на Ивицата Газа с Египет. През нощта имаше нови израелски въздушни удари в близкия град Рафа, където израелските военни казаха, че са започнали ограничена операция в понеделник.

"Керем Шалом" е ключовата входна точка за помощ в Газа, но Израел я затвори в неделя, след като четирима израелски войници бяха убити от ракети, изстреляни от "Хамас" от района на ГКПП "Рафа", според израелските военни. Още шест снаряда бяха изстреляни по Керем Шалом от района на Рафа във вторник, но няма съобщения за жертви.

Второто нападение се случи часове след като израелските танкове се насочиха към палестинската страна на пропускателния пункт "Рафа" като част от това, което военните нарекоха "прецизна" операция за "елиминиране на терористите на "Хамас" и демонтиране на терористичната инфраструктура на организацията в определени райони на източен Рафа".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е обезпокоен от израелската военна дейност. Той също така предупреди, че затварянето на пропускателните пунктове "Рафа" и "Керем Шалом" е "особено вредно за вече тежката хуманитарна ситуация" и поиска те да бъдат отворени отново незабавно.

В сряда сутринта израелската армия заяви, че е информирала международните организации за повторното отваряне на Керем Шалом за хуманитарна помощ.

"Камиони от Египет, превозващи хуманитарна помощ, включително храна, вода, оборудване за подслон, лекарства и медицинско оборудване, дарено от международната общност, вече пристигат на ГКПП", се казва в изявление на израелската армия.

Военните съобщават още, че наскоро отвореният отново пропускателен пункт "Ерез" със Северна Газа продължава да работи, за да улесни доставките на хуманитарна помощ.

Междувременно делегации от Израел и "Хамас" трябва да подновят преговорите чрез посредници за ново споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Кайро. В понеделник Израел обяви, че одобреното от "Хамас" трифазно предложение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници е неприемливо. 

Израел започна военна кампания в Газа за унищожаване на "Хамас" в отговор на атаката на терористичната организация срещу Южен Израел на 7 октомври, по време на която бяха убити около 1200 души, а други 252 бяха взети за заложници.

Повече от 34 780 души са били убити в Газа оттогава според здравното министерство на територията, управлявано от "Хамас".

Споразумението, договорено през ноември, позволи на "Хамас" да освободи 105 заложници в замяна на едноседмично прекратяване на огъня и около 240 палестински затворници в израелски затвори. Израел твърди, че 128 заложници са в неизвестност, 36 от които се смятат за мъртви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови