В Украйна са открити отломки от севернокорейска ракета. Проблемът обаче е много по-дълбок

OFFNews 07 май 2024 в 16:20 21867 9

ракета

Снимка CAR

На 2 януари младата украинска оръжейна инспекторка Кристина Кимачук получава сигнал, че необичайно изглеждаща ракета е ударила сграда в Харков. Тя звъни на контактите си във ВСУ в опит да получи достъп до отломките, които седмица по-късно се оказват на бюрото ѝ в конспиративна квартира в Киев.

Кимачук започва да подрежда и фотографира всяка част, включително винтове и компютърни чипове с размерите на нокът. Почти веднага разбира, че това не е руска ракета, но сега трябва да го докаже, съобщава Би Би Си.

На една от частите Кимачук забелязва малък йероглиф от корейската азбука. След това открива числото 112, отпечатано върху част от корпуса. Това отговаря на 2023 г. по севернокорейския календар. Тя осъзнава, че това, което има пред себе си, е първото неопровержимо доказателство, че севернокорейски оръжия се използват за нападение срещу страната ѝ.

"Чухме, че са доставили някакви оръжия в Русия, но аз можех да ги разгледам и да ги докосна по начин, който никой досега не беше правил. Беше много интересно", разказва тя.

Оттогава украинските военни твърдят, че Русия е изстреляла десетки севернокорейски ракети по страната им. При тези изстрели са загинали най-малко 24 души и са ранени над 70.

От известно време се говори, че Ким Чен-ун се готви да започне ядрена война. Способността на Северна Корея да разпалва съществуващи конфликти и да подхранва глобалната нестабилност обаче представлява по-непосредствена заплаха.

Кимачук работи за Conflict Armament Research (CAR) - организация, която издирва оръжия, използвани по време на войната, за да разбере къде и как са били произведени. Но най-интересното откритие е направено едва след пълния анализ на останките от ракетата "Харков".

Ракетата е натъпкана с най-новите чуждестранни технологии. Повечето електронни части бяха произведени в САЩ и Европа през последните няколко години. Имаше дори американски компютърен чип, произведен през март 2023 г. Това означава, че Северна Корея е придобила незаконно жизненоважни оръжейни компоненти, вкарала ги е контрабандно в страната, сглобила е ракетата, тайно я е изпратила в Русия, където е била доставена на фронтовата линия и изстреляна на украинска територия - всичко това в рамките на няколко месеца.

"Най-голямата изненада беше, че въпреки строгите санкции, действащи от близо две десетилетия, Северна Корея все пак успя да се сдобие с всичко необходимо за създаването на оръжие, при това с изключителна скорост", заявява зам.-директорът на CAR Деймиън Сплитърс.

В Лондон Джоузеф Бърн, експерт по Северна Корея в мозъчния тръст на Кралския институт за изследване на отбраната (RUSI), също е изумен.

"Никога не съм мислил, че ще видя севернокорейски балистични ракети да се използват за убиване на хора в Европа", каза той.

Бърн и екипът му в RUSI проследяват доставките на севернокорейски оръжия за Русия, откакто Ким се срещна с Владимир Путин в Русия през септември миналата година, като се предполага, че е сключил оръжейна сделка.

С помощта на сателитни снимки експертите на RUSI откриват четири руски товарни кораба, които пътуват между Северна Корея и руско военно пристанище и превозват стотици контейнери наведнъж. По оценки на RUSI са били превозени общо 7000 контейнера, съдържащи над милион боеприпаси и множество ракетни установки. Техните оценки се подкрепят от разузнавателните служби на САЩ, Обединеното кралство и Южна Корея, въпреки че Русия и Северна Корея отричат доставките.

"Тези снаряди и ракети са едни от най-търсените в света днес и позволяват на Русия да продължи да нанася удари по украински градове в момент, когато САЩ и Европа все още решават какви оръжия да предоставят на Украйна", казва Бърн.

Изгодна търговия

Но именно появата на балистични ракети на бойното поле е това, от което Бърн и колегите му са най-загрижени, тъй като те могат да бъдат използвани за получаване на представа за оръжейната програма на Северна Корея.

От 80-те години на миналия век Пхенян продава оръжия в чужбина, най-вече на страни от Северна Африка и Близкия изток, включително Либия, Сирия и Иран. Обикновено това са стари ракети от съветски тип с лоша репутация. Има данни, че бойци на "Хамас" може би са използвали някои от старите севернокорейски ръчни гранатомети при нападението срещу Израел на 7 октомври миналата година.

Но ракетата, изстреляна на 2 януари, която Кристина Кимачук проучва, очевидно е била най-модерната севернокорейска ракета с малък обсег - "Хвасон 11", с обсег до 700 км.

Въпреки че украинците омаловажават точността им, Джефри Люис, експерт по севернокорейски оръжия и неразпространение на оръжия в Института за международни изследвания в Мидълбъри, казва, че те не изглеждат много по-лоши от руските ракети. Предимството на тези ракети е, че са изключително евтини - обяснява Люис. Това означава, че могат да бъдат изстрелвани по-често с надеждата да превъзмогнат противовъздушната отбрана, към което изглежда се стремят руските военни.

Това повдига въпроса колко такива ракети може да произведе Северна Корея. Наскоро южнокорейското правителство съобщи, че Пхенян е изпратил 6700 контейнера с боеприпаси в Русия. То твърди, че севернокорейските оръжейни заводи работят на пълни обороти, а Люис, който изучава дейността им с помощта на сателитни снимки, смята, че те могат да произвеждат неколкостотин ракети годишно.

Сплитърс и неговият екип от CAR сега се опитват да разберат как това е възможно, при положение че на западните компании е забранено да продават части на Северна Корея.

Много от компютърните чипове, които са неразделна част от съвременните оръжия, са същите, които се използват в телефоните, пералните машини и автомобилите, обяснява Сплитърс. Те се продават по целия свят в зашеметяващи количества. Производителите ги продават на дистрибутори с милиарди, а дистрибуторите за милиони, което означава, че често нямат представа къде се озовават продуктите им.

Въпреки това Бърн е разочарован да научи, че много от компонентите на ракетата са доставени от Запада. Това означава, че мрежите за снабдяване на Северна Корея са по-надеждни и ефективни, отколкото дори той е предполагал - със собствено проучване на тези търговски мрежи.

От опит знаем как работи тази схема. Севернокорейците от чужбина създават фиктивни компании в Хонконг или други централноазиатски държави, за да купуват стоки, използвайки предимно крадени пари. След това те изпращат стоките в Северна Корея, обикновено през границата с Китай. Ако фалшивата компания бъде разкрита и санкционирана, на нейно място бързо се настанява друга.

Работят ли санкциите

Санкциите отдавна се смятат за много погрешен инструмент за борба с подобни търговски мрежи, но за да бъдат ефективни, те трябва да бъдат редовно актуализирани и прилагани. Както Русия, така и Китай обаче отказват да наложат нови санкции на Северна Корея от 2017 г. насам.

Купувайки севернокорейски оръжия, Русия нарушава самите санкции, за които някога е гласувала като член на Съвета за сигурност на ООН. По-рано тази година, благодарение на усилията на Москва, групата на ООН, която следи за нарушаването на санкциите, на практика беше разпусната - вероятно за да се избегне контролът.

"Видяхме как санкциите на ООН срещу Северна Корея се разпаднаха пред очите ни, давайки на Пхенян значителна отстъпка. Последиците от това далеч надхвърлят войната в Украйна. От това печелят предимно севернокорейците. Те оказаха значителна помощ на руснаците и това им даде много сериозни лостове за влияние", казва Бърн.

През март RUSI регистрира големи доставки на петрол от Русия за Северна Корея, а на сухопътната граница между страните бяха забелязани железопътни вагони, превозващи ориз и брашно. Сделката, която се оценява на стотици милиони долари, ще помогне не само на икономиката на Пхенян, но и на неговата армия.

Русия може също така да доставя на КНДР суровини за продължаване на производството на ракети, военно оборудване, като например изтребители, а в краен случай и техническа помощ за усъвършенстване на ядрените оръжия.

Освен това Пхенян за първи път ще има възможност да изпробва най-новите си ракети в истинска война. С тези ценни данни той ще може да ги подобри допълнително.

Ще се превърне ли Пхенян в основен доставчик на ракети?

Още по-обезпокоителен е фактът, че войната се превръща във витрина за севернокорейското оръжие. Сега, когато Пхенян масово произвежда тези оръжия, той ще иска да увеличи броя на купувачите и ако ракетите са достатъчно добри за Русия, ще са подходящи и за други, казва Люис - особено след като Русия дава пример, че е нормално да се нарушават санкциите.

Той прогнозира, че в бъдеще Северна Корея ще се превърне в основен доставчик на ракети за страните от блока Китай-Русия-Иран. След нападението на Иран срещу Израел през април Вашингтон заяви, че е силно обезпокоен от възможността Иран и Северна Корея да си сътрудничат по програмите си за ядрени и балистични оръжия.

"Този проблем е основателна тревога. Но добрата новина е, че вече знаем колко зависими са те от чужди технологии и можем да направим нещо по въпроса", каза Сплитърс

Той е оптимист, че чрез работа с производителите западните държави ще могат да прекъснат севернокорейските вериги за доставки. Неговият екип вече е успял да идентифицира и спре незаконната мрежа, преди тя да успее да финализира важна сделка.

Но Люис е по-скептичен.

"Можем да ги затрудним, да направим тази търговия по-скъпа и по-неудобна, но нищо от това няма да спре Северна Корея да произвежда оръжия", казва той и добавя, че Западът в крайна сметка се е провалил в опитите си да сдържа разбойническата държава.

Сега ракетите на Ким Чен-ун са се превърнали не само в източник на престиж и политическа власт, но и му носят огромни пари, обяснява Люис. Така че защо трябва да се откаже от тях?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

245

9

Джендо Джедев

07.05 2024 в 23:17

Valioka,

Едва ли някой западняр продава на СК. Ще си навлече куп неприятности. Врътката е друга - продава се на Казахстан, Китай и т. н. - напълно легална търговия. После продаденото, дори без знанието на продавача, се праща в СК.

22548

8

dolivo

07.05 2024 в 20:05

И какво, Американския републикански модел ли е истината? Един вид демокрация секи 4 години, междувременно монархия на рижия.

Може да е интересен експеримент, ако не го бяхме играли...

-685

7

nms

07.05 2024 в 19:44

Всичко се знае , просто сега се правят на ударени и удивени.
Това е разкрито от един журналист https://www.youtube.com/watch?v=w4S99ljNXiw , всичко си върви от години и всички го знаят, просто не им пука.
А проблема не е в демокрацията, а в новия наложен световен ред на меките китки, либерална толерастия. За да се опълчиш срещу зверове се искат топки а от 10г топките бяха отрязани.
Ейго франсето, три дена си гука с китайския сатрап уреждат си алъш-вериша, моли му се да си запре кремълското животно да спре да убива за игрите, пък после пак може да продължи.

318

6

Valioka

07.05 2024 в 19:19

Ето затова говорим - парите нямат мирис и цвят, но има силата да погубват. Защото някой изклесяк продава компоненти на СК, за да може да прекара няколко години на екзотичен остров смучейки коктейли, докато му открият рак на панкреаса или простатата и прекара последните си години в безполезни опити да овладее болестта.... И така си върви светът - безпътно и безмислено.

1000

5

foreigner66

07.05 2024 в 19:14

..свобода във всички аспекти на живота, слово, търговия, наука, вероизповедание и т.н. и т.н. Най-важното е сега колко хората искат да са свободни и колко искат да пазят това което имат дори и с цената на най-скъпото. Изправени сме пред директна заплаха невиждана от ВСВ, но сега хората с черни дрехи имат и огън в ръцете си, който с бюрокрация и метани няма да се спре.

1000

4

foreigner66

07.05 2024 в 19:08

Със съжаление ще кажа, че света го чакат много лоши времена. Демократичните общества не могат да се справят с диктатурите просто, защото са създадени така щото всеки един гражданин да има своята собствена свобода на самоизява. Което означава свобода във всич

2159

3

Kilca

07.05 2024 в 19:07

Докато не започнат да се случват инциденти с тези кораби и не започнат да потъват, така ще е!
Цял свят се удивлява и цъка с език на престъпленията на едни престъпници…

2550

2

alfakentavur

07.05 2024 в 17:08

Крайно време е за пълен бойкот на тези сатрапски феодални държави.

Апропо - още една новина, в която люгерчото няма и гък да каже, нищо че "много подкрепя Украйна". Нищо, че и тук може да наплюе ПП/ДБ.

245

1

Джендо Джедев

07.05 2024 в 16:43

"Купувайки севернокорейски оръжия, Русия нарушава самите санкции, за които някога е гласувала като член на Съвета за сигурност на ООН. По-рано тази година, благодарение на усилията на Москва, групата на ООН, която следи за нарушаването на санкциите, на практика беше разпусната - вероятно за да се избегне контролът."

Класиката в жанра. Хубаво е това да бъде прочетено от тия дето си мислят, че Бисмарк не е бил прав.