КЗК се намеси в битката за контрола над БТК

OFFNews 14 януари 2015 в 19:16 5783 0

Комисията за защита на конкуренцията се намеси в битката за контрола върху Българската телекомуникационна компания.

Днес КЗК съобщи, че е образувала производство за евентуално извършено нарушение, като е извършена промяна в контрола върху БТК, без да е била уведомена КЗК, както изисква Законът за защита на конкуренцията. КЗК е сезирана от изпълнителния директор на "Технологичен център-Институт по микроелектроника-.ТЦ-ИМЕ." АД (ТЦ-ИМЕ). В писмото се казва, че контролът върху БТК е бил прехвърлен от ТЦ-ИМЕ (крайната компания по веригата от фирми с мажоритарен дял в БТК) върху регистрираното в Люксембург дружество SHCO 79 S.a.r.l. без ТЦ-ИМЕ да е било уведомено.

Цветан Василев стои и зад SHCO 79, за което свидетелства и един от хората на Василев в управата на БТК - Златозар Сурлеков - пред "Капитал". По всяка вероятност банкерът е прехвърлил скоростно БТК на другото свое дружество заради това, че контролът му върху ТЦ-ИМЕ чрез верните му доскоро хора вече се поставя под въпрос, а с това се застрашава и властта му върху БТК. За пропукване на влиянието на банкера говори и фактът, че сигналът до КЗК срещу прехвърлянето на акциите от БТК в люксембургската фирма е подаден не от друг, а от изпълнителния директор на ТЦ-ИМЕ.

Дългогодишният директор на ТЦ-ИМЕ, доскоро с репутацията на безусловно верен на Цветан Василев, е Теодора Петрова Танева. Не са за пренебрегване и атаките срещу ТЦ-ИМЕ от фирма, свързвана с Делян Пеевски, започнали през юни 2014 г., когато започнаха и атаките срещу банката на Василев КТБ. По искане на тази фирма сега ТЦ-ИМЕ е в процедура по несъстоятелност, назначен е синдик и се правят опити за смени в ръководството.

Производството на КЗК е образувано по чл. 24, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията срещу SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.

В хода на производството КЗК ще изиска информация от страните по сделката (SHCO 79 s.a.r.l., „Бромак телеком инвест“ АД, Бромак ЕООД) и БТК. Комисията ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция Конкуренция на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови