Симеон Славчев от "Движение 21": Христо Иванов постъпи морално

Александър Новков 10 декември 2015 в 21:56 5814 1

Снимка Движение 21

Инж. Симеон Славчев е заместник-председател на "Движение 21" и общински съветник в Столична община. Съвсем случайно го срещнахме на провелия се в четвъртък протест след оставката на министър Христо Иванов, където той вървеше редом с тълпата, като гражданин дошъл да покаже позицията си.

Пред OFFNews той се съгласи да направи кратък коментар за случващото се с родната съдебна система.

Г-н Славчев, каква е позицията Ви за случващото се със съдебната система в момента?

Това е така да се каже антиреформа. "Движение 21" има разработена цялостна стратегия за съдебната реформа. Това, което се случи в Народното събрание вчера е абсолютен фарс. Той показва, че всички партии, които са в НС в момента подкрепят статуквото.

Смятате ли, че решението на министъра в оставка Христо Иванов беше правилно?

Абсолютно. Това е решение, за което го поздравявам. Ние всъщност го призовахме преди вчерашния акт, защото имахме съмнения, че точно това ще се случи и го призовахме ако стане така, да си подаде оставката. Той го направи абсолютно морално, за което има моето уважение.

Смятате ли, че тези протести ще имат ефект и вярвате ли, че депутатите в Народното събрание ще се вслушат в думите на събралите се днес хора?

Народните представители едва ли ще се вслушат в думите на народа, защото до този момент са доказали, че мнението на протестиращите не ги интересува и едва ли днес това ще се промени, но ние продължаваме. Днес сме 500, утре 5 хиляди, вдругиден 50 хиляди.

Какво мислите, че ще се случи със съдебната реформа в крайна сметка, можете ли да дадете някаква прогноза?

Това Народно събрание не е в състояние да проведе съдебна реформа, поради това трябва да се мисли вариант за предсрочни избори и съответно за истинска промяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови