Проверката за хеш кодовете на машините за гласуване вече е досъдебно производство

OFFNews 28 декември 2023 в 12:16 1344 0

Машини

Снимка БТА/Минко Чернев

Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините за гласуване е прераснала в досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата за БНР. Все още няма обвиняеми, а по делото работи следовател от отдел "Киберпрестъпления".

Използването на хеш кодовете беше забранено от ЦИК на първия тур на местните избори. Два дни преди първия тур на местния вот от доклад на ДАНС стана ясно, че заместник - министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласуване.

Забраненото машинно гласуване доведе до протести в деня за размисъл и жалба до Върховния административен съд. Съдът върна машините за балотажа, а веднага след това прокуратурата започна предварителна проверка за нерегламентиран достъп до машините за гласуване - състав на компютърно престъпление.

“Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС за машинния вот. Изискани са компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете“, обясни тогава заместник-главният прокурор Мария Павлова.

Тя добави, че ще се извършат поредица от разпити на всички служители на институциите, които имат отношение към сертифицирането на машините. Въз основа на установеното от тях проверката е станала досъдебно производство.

Появиха се и твърдения за оказан натиск над министъра на електронното управление Александър Йоловски. По думите му, той е бил принуден да сключва обществените поръчки с определени фирми със заплахи от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов.

Сигнал за това до държавното обвинение подадоха от "Има такъв народ", а прокуратурата образува досъдебно производство за престъпление по служба, а на Йоловски и семейството му беше назначена охрана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!