Какво получава Украйна от САЩ? Въпросът е за 61 млрд. долара

OFFNews 26 април 2024 в 15:45 2978 2

САЩ, помощ, Украйна

Снимка SCANPIX / LETA

САЩ най-сетне деблокираха пакет от помощи за Украйна в размер на 60,8 млрд. долара. На 20 април, след месеци на отлагане, Камарата на представителите прие закона за отпускане на парите, във вторник Сенатът го гласува, а в сряда президентът на САЩ Джо Байдън го подписа. Американските политици подчертаха, че 80% от сумата ще остане в САЩ и много хора бяха озадачени: как така помощта се отпуска на Украйна, а остава в Америка? Всъщност почти всичко ще отиде в Украйна, пише "Важные истории". 

Как е организиран пакетът от помощи

Както следва от текста на закона, по-голямата част от парите се отпускат на Украйна чрез Министерството на отбраната на САЩ - 48,4 млрд. долара.

Най-голямата сума - 13,8 млрд. евро, е предназначена за Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна. В рамките на тази програма необходимите за Украйна оръжия се произвеждат във военни предприятия на САЩ по поръчка на Министерството на отбраната. Основният недостатък на тази програма е, че производството на оръжия отнема много време. Например ВСУ получи ракети с голям обсег GLSDB по тази програма. Пентагонът обяви плановете си за производство на тези боеприпаси през февруари 2023 г., но първите доставки се осъществиха година по-късно. Отпуснатите сега 13,8 млрд. евро могат да бъдат изразходвани до 30 септември 2025 г.

За бързи доставки има собствен механизъм - президентската институция. По силата му президентът на САЩ може да "отпише" оръжия от складовете на Министерството на отбраната и да ги изпрати на съюзниците, в случая на Украйна. Но не толкова, колкото иска, а в рамките на лимита, определен от бюджета, т.е. военните трябва да имат гаранция, че ще получат пари за попълване на отписаните запаси. Новият закон ще отпусне 13,3 млрд. евро за това до края на септември 2026 г., включително 8 млрд. евро за 2024 г. Всъщност последната сума е дори по-висока, тъй като още 3,9 млрд. са останали от миналата година (военните предвидливо са блокирали отписването, преди сметката да се занули).

Други 13,4 млрд. евро от члена "Провеждане на военни операции" могат да бъдат използвани за попълване на резервите. В закона се казва, че до 30 септември 2025 г. парите могат да се изразходват за "подмяна, нови доставки или ремонт" на оръжия и оборудване, както и за обучение на военните от ВСУ и за доставки за трети страни, които са оказали подкрепа на Украйна. Военният анализатор Павел Лузин нарича тези 13,3 млрд. евро "маневрен резерв", който може да се използва в зависимост от конкретните нужди.

Отделни 7 млрд. са предвидени за "военни операции" до края на тази година. Тези пари ще се използват за ремонт и поддръжка на оръжия, обучение на украинските военни, логистика и т.н., обяснява Лузин.

Чрез Държавния департамент на САЩ и свързаните с него агенции Украйна ще получи 11,6 млрд. евро, които включват два заема: 7,9 млрд. евро за подкрепа на икономиката и 1,6 млрд. евро за военна помощ. Украйна може да използва последната сума, за да закупи оръжия от Министерството на отбраната на САЩ или от частни военни компании от САЩ. Най-вероятно няма да й се наложи да изплаща тези заеми - американският президент ще има възможност да ги опрости, обяснява Bloomberg.

Освен това САЩ отпускат 0,48 млрд. евро чрез Министерството на здравеопазването (за подпомагане на бежанците) и 0,25 млрд. евро чрез Министерството на енергетиката.

Какво ще бъде доставено в Украйна

Вече е известно какво точно е включено в първия пакет от милиарди долари след приемането на закона. Основните неща в него са артилерийски снаряди с калибър 155 и 105 мм, както и ракети за противовъздушна отбрана RIM-7 и AIM-9M. RIM-7 първоначално е ракета "кораб-въздух", докато AIM-9M е ракета "въздух-въздух". В Украйна те са адаптирани към наземните системи за противовъздушна отбрана, с които разполага ВСУ.

Освен това пакетът включва бойни машини на пехотата Bradley, бронирани автомобили Humvee и MRAP, противотанкови системи Javelin, ракети за ракетни установки HIMARS, за преносими зенитно-ракетни комплекси Stinger, противотанкови системи TOW и минохвъргачки. Оръжията започнаха да се подготвят още преди приемането на закона; източник на Ройтерс казва, че те ще бъдат изпратени на Украйна "незабавно". Източникът на CNN обясни, че повечето от оръжията в пакета вече са подготвени за изпращане и се намират в складове в Германия и Полша.

За следващите доставки се знае, че те ще включват високоточни ракети АТАКМС с обсег на действие до 305 км. През март ВСУ вече получи и дори използва такива боеприпаси. По-рано САЩ доставяха на Украйна АТАСМС с обсег на действие не повече от 160 километра.

Как това ще промени ситуацията на фронта

"Съществува съвсем реален риск украинците да бъдат победени на бойното поле до края на 2024 г.", заяви миналата седмица директорът на ЦРУ Бил Бърнс. Новите доставки на оръжие ще им дадат шанс да задържат позициите си, каза той.

Военните експерти са съгласни с него.

Един от основните проблеми на украинските въоръжени сили е недостигът на артилерийски снаряди. Руските военни отговарят на всеки украински изстрел с десет свои, заяви на 15 април Володимир Зеленски.

Недостигът на снаряди позволява на руснаците да струпват сили за нападения там, където имат нужда от тях, обяснява пенсионираният подполковник от американската армия Джон Нейгъл: "Украинците ги виждат, но не могат да стрелят по тях." Според Нейгъл 155-милиметровите боеприпаси трябва да пристигнат точно навреме, за да спрат руското настъпление.

"Не се нуждаем от съотношение едно към едно. Едно към три ще е достатъчно", заяви бившият украински министър на отбраната Андрий Загороднюк.

Ако ВСУ получат нова помощ от САЩ и Европа, е много вероятно да предотвратят руския пробив през следващата година, заяви пред Ройтерс високопоставен източник от разузнаването на една от европейските държави.

Ситуацията със съвременните системи за противовъздушна отбрана е по-сложна. Няма достатъчно такива нито в тила - за отразяване на ракетни атаки по енергийни съоръжения, нито на фронта - за отразяване на руски самолети и предотвратяване на хвърлянето на мощни бомби с Универсалния модул за планиране и корекция.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от още пет до седем системи "Пейтриът", за да защити инфраструктурата си, но досега е открита само една. Германия обеща да я достави, след което канцлерът Олаф Шолц призова САЩ и европейските страни да изпратят на Украйна своите модерни системи за противовъздушна отбрана. Украйна преговаря за прехвърлянето на четири "Пейтриът" и има "предвид" още две, заяви в сряда външният министър Дмитрий Кулеба.

"Справедливо е да се запитаме дали тези оръжия ще пристигнат навреме, за да може Украйна да удържи Часов Яр", каза Роб Лий, военен експерт от Института за изследване на външната политика.

Разположен западно от Бахмут, Часов Яр е един от основните опорни пунктове на руската офанзива тази пролет. Завладявайки го, руснаците ще имат трамплин за щурм на Славянск и Краматорск - най-големите градове в Донецка област, които не са окупирани от Русия. На руската армия е възложено да превземе Часов Яр до 9 май, заявиха началникът на ВСУ Олександър Сирски и президентът Зеленски.

Единствените оръжия, които не са били доставяни на Украйна досега, са прецизните ракети ATACMS с обсег на действие до 305 километра. Те не бяха включени в пакета за първа помощ съгласно новия закон, но украинските въоръжени сили получиха тайно АТАСМС с голям обсег още през март. Ройтерс първа съобщи за това, а по-късно информацията беше потвърдена от говорител на Пентагона. Според "Ню Йорк Таймс" мартенският пакет е съдържал повече от 100 такива ракети. Президентският съветник по националната сигурност Майк Съливан обеща, че доставките на АТАКС с голям обсег ще продължат.

Според източници на западни медии ВСУ вече два пъти е използвала АТАСМС с голям обсег на действие. На 17 април те са нанесли удар по военно летище в кримския град Джанкой, а на 23 април - по позиция на руски войски край Бердянск. Украинското разузнаване съобщи за унищожаването на четири пускови установки на системата за противовъздушна отбрана С-400, рядката система за наблюдение Fundament-M и други цели в Джанкой.

Около десет ракети вероятно са били изстреляни в Джанкой, такъв извод може да се направи от съобщенията на руските канали в Телеграм. Канал Z Рибар пише, че ВСУ е използвала около 12 ракети АТАСМС, а База - около 7-8 балистични ракети. Така че, ако информацията за 100-те ракети, получени от ВСУ, е точна, то още преди новите доставки украинските военни имат възможност да нанесат около осем масирани удара, с които очевидно най-модерните руски системи за противовъздушна отбрана не могат да се справят.

Системите ATACMS с голям обсег на действие ще позволят на ВСУ да поразяват цели дълбоко зад руските линии, включително оръжейни складове и военни летища, пише Институтът за изследване на войната. За да постигнат оперативен успех обаче, украинците трябва да координират ударите с наземните операции. Анализаторите отбелязват, че руснаците са се адаптирали към използването на АТАСМС с по-малък обсег на действие - те могат да защитят оръжейните складове от удари или да ги разпръснат.

Ракетите АТАСМС са създадени за настъпателни операции - да унищожават комуникационните възли, щабовете и логистичните центрове на противника зад фронтовата линия заедно с авиацията, като по този начин дезорганизират армията му и улесняват задачите на неговата армия, обяснява военният експерт Лузин.

"ВСУ има различни задачи - с помощта на тези ракети те се опитват да нанесат трудно възстановими щети. Разбира се, в дългосрочен план всичко това работи за изтощаване на руската армия", смята той.

За да се прецени дали ВСУ е получила много или малко ракети, може да се знае само броят на целите, които трябва да бъдат поразени.

"Ако има пет цели и 100 ракети, все още има голям резерв. Но ако има 100 ракети и 400 цели, няма достатъчно ракети и трябва много ясно да се избере за какво да се изразходват", казва Лузин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

2

Старик

26.04 2024 в 19:36

Точно! Far Rider.

135

1

Far Rider

26.04 2024 в 16:53

Мдааа, пак старата ситуация. ЩЕ дадем, ЩЕ изпратим, ЩЕ произведем ... На месец по чаена лъжичка. Явно не си дават сметка какво ще стане ако Украйна загуби войната.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша