Азов отбелязва десетата си годишнина

Горица Радева, наш кореспондент в Одеса 05 май 2024 в 15:01 3115 0

годишнина

Снимка Скрийншот

Годишнина

На 5 май се навършват 10 години от създаването на "Азов". Годишнината беше отбелязана с послание от командира на бригадата - полковник Денис Прокопенко „Редис“.

"Преди 10 години бяхме група доброволци, които нямаха боен опит и военно образование. Но повече от всичко искахме да защитим независимостта, целостта и суверенитета на нашата родина. От първия ден "Азов" беше и продължава до сега предан на Украйна и украинския народ, казва полковникът.

Редис припомня, че през 2014-та година полкът е освобождавал Мариупол от сепаратистите.

Бихме се в Маринка и Иловайск. Бяхме основната ударна сила при провеждането на Широкинската настъпателна операция. Изпълнявахме специални задачи на линията на бойно съприкосновение по всичките зони, на които се провеждаше ООС. В пълно обкръжение отбранявахме Мариупол. Имаше боеве в южното направление. Днес нашата бригада героично отбива щурмовете на враговете под Креминна, контраатакува и метър след метър се движи напред, казва той.

По думите му полкът е първото подразделение в Украйна, което самостоятелно започва да прилага "стандартите на НАТО при подготовката на личния състав, планирането и организирането на боевете". 

Като командир съм благодарен на всеки азовец, който вече много години върви рамо до рамо с нас. На всеки боец, който неотдавна е застанал в строя и прави подразделението по-боеспособно и по-силно. Вашите имена вече за завинаги вписани в световната военна история. Благодаря на всички, които вярват в Азов и му помагат. На всеки, който се бори за освобождението на нашите военнопленници Азовци. В бъдеще ни чакат решаващи битки и победа, която ще спечелим в боя. Слава на "Азов"! Слава на Украйна!, завършва посланието си полковник Денис Прокопенко „Редис.

"Азов" е създаден на 5 май 2014 година в град Бердянск като батальон на патрулната служба на милицията с особено предназначение. По-късно се разширява до полк. "Азов" добива широка популярност по време на събитията в украинския град Мариупол през пролетта на 2022 година, когато в продължение на 86 дни (82 от които в пълно обкръжение) държи отбраната. Отбраната на Мариупол и битката за завода "Азовстал" са ключов момент за полка, тъй като много хора са ранени, много загиват, а до сега над 900 азовци се намират в руски плен.

От февруари 2023 година Азов е 12-та бригада със специално предназначение, част от Националната гвардия на Украйна. От май 2023-та Азов воюват в Орихивското направление, в началото на контранастъплението. От август същата година, след завръщането на командирите в Украйна, воюват в Лиманското направление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови