Израелската армия призова жителите на източната част на град Рафах да се евакуират

OFFNews 06 май 2024 в 08:00 1101 1

Палестинци, разселени от боевете в Газа, в палатков лагер в Рафах

Снимка Снимка: АП/Fatima Shbair/БТА

Палестинци, разселени от боевете в Газа, в палатков лагер в Рафах. Снимка: АП/Fatima Shbair.

Израелската армия призова жителите на Газа, намиращи се в източната част на град Рафах, да се насочат към "разширените хуманитарни зони", предадоха Франс прес и ДПА.

"Армията подканва жителите на източната част на Рафах да се насочат към разширените хуманитарни зони", се казва в комюникето на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Според ООН в Рафах се намират около 1,2 милиона жители на Газа, повечето от които са разселени от боевете в други част и на ивицата, припомня АФП.

"В съответствие с одобрението на правителството, текущата оценка на ситуацията ще ръководи постепенното придвижване на цивилните от посочените райони към хуманитарните зони", се казва в изявление на ЦАХАЛ, публикувано в Телеграм. Израелските въоръжени сили определиха евакуацията като "временна" и добавиха, че призивите за преместване ще бъдат "разпространени чрез листовки, СМС съобщения, телефонни обаждания и медийни предавания на арабски език".

"ЦАХАЛ ще продължи да преследва Хамас навсякъде в Газа, докато всички държани в плен заложници не се върнат у дома", се казва още в изявлението.

Говорител на израелските въоръжени сили подчерта на пресконференция, че евакуацията на цивилни е "операция с ограничен мащаб", отбелязва АФП.

По-рано израелското армейско радио съобщи, че въоръжените сили евакуират палестински цивилни от Рафах, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

06.05 2024 в 12:06

Ако на хамасовците са им присърце "мирните палестинци", ще избягат у Египет и оттам може би у Иран (при което ще останат и живи), а евреите като навлезнат в Рафах и никой не ги обстрелва, то няма да стрелят и те, а ще въведат хуманитарни порядки.
И войната в Газа ще приключи.