"След изборите Горанов да провери за какво са отишли парите за медийни пакети"

OFFNews 14 октомври 2015 в 18:28 3512 1

След изборите финансовият министър Владислав Горанов трябва да провери за какво са отишли парите от т.нар. медийни пакети за агитация в кампанията за референдума.

Това заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева пред bTV.

Дончева подчерта, че има няколко неправителствени организации, които са получили пари за агитация в кампанията за референдума, но реално не са агитирали.

Това са просто тарикати, които са решили по този начин да получат повече пари. Те щедро са финансирали сайтове, за които никой не е чувал, коментира Дончева.

Лидерът на „Движение 21“ каза още, че референдумът е останал приглушен и избутан на заден план, защото парламентарно представените партии са игнорирали свързаните с електронното гласуване въпроси.

Електронното гласуване само по себе си изглежда екзотично и отвлечено, но това не е така в комплект със задължителното гласуване. Оказва се обаче, че хората дори не знаят, че електронното гласуване не измества хартиеното, а е нещо допълнително към него и е предназначен да увеличи избирателната активност, особено в слоеве, които са млади и образовани, в средите на наши сънародници, които живеят в чужбина, но издържат семейства тук, коментира Татяна Дончева.

По думите й един от най-големите гафове на ЦИК в рамките на предизборната кампания е, че е позволила допълнително финансиране за агитация за референдума за част от партиите в Реформаторския блок и АБВ, което противоречи на постановката, че партии и коалиции с държавно финансиране не могат да използват медийна субсидия.

Това беше отменено, но въпросът е защо беше допуснато, подчерта Дончева.

Тя заяви още, че „Движение 21“ няма нищо общо с БСП.

Ние сме конкуренти и смятаме да ги победим на места, посочи Дончева, като допълни, че от БСП са наясно с тази вероятност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови