''Четяща класна стая'' е част от ''Походът на книгите''

Искра Ангелова 26 март 2024 в 16:43 1089 0

''Четяща класна стая'' е част от ''Походът на книгите''

Снимка АБК

''Четяща класна стая'' е част от ''Походът на книгите''

Националната кампания „Четяща класна стая“ е част от тазгодишното издание на „Походът на книгите“, което ще се проведе от 2 до 23 април. Това съобщават организаторите от асоциация „Българска книга“.

Официалното откриване е на 2 април – Международен ден на детската книга и рождената дата на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, в Дом на културата „Искър“. „Походът на книгите“ се осъществява под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Кампанията „Четяща класна стая“ е включена в проекта „Книги и знание“ по програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Насочена е към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават творческа изява и инициатива.

Писатели, артисти, спортисти, политици и журналисти е предвидено отново да четат на деца избрани български и световни литературни произведения. Партньор на „Походът на книгите“ е Националното сдружение на общините в Република България като в рамките на инициативата кметове на общини из цялата страна също ще четат на деца от техните населени места, посочват от АБК.

„Маратон на четенето“ в библиотеките в страната ще бъде организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация. В рамките на „Походът на книгите“ е още националната награда „Бисерче вълшебно“, за която гласуват децата.

„Една от дългогодишните цели на Асоциация „Българска книга“ е Походът да стимулира четенето като навик още от детска възраст, с което да се повиши нивото на грамотност сред подрастващите, да се развие тяхното мислене и да се обогати нивото им на култура“, отбелязват от АБК

Инициативата „Походът на книгите“ е организирана от асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ „Искър“ и фондация „Детски книги“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!