За какво са му на руския флот толкова много бойни делфини

OFFNews 04 юли 2023 в 07:00 11975 1

Бутилконоси делфини

Снимка Getty Images

Бутилконоси делфини

Делфините може да не са първите бозайници, за които да си помислите, когато става въпрос за сформиране на екип от закалени в битка воини, но руските военни набират афали (бутилконоси делфини), за да защитават военноморската база Севастопол в Черно море.

Според Министерството на отбраната на Обединеното кралство "обучените морски бозайници" се държат в заграждения, за да възпират водолазите.

По данни на британското разузнаване през последните седмици броят на тези заграждения почти се е удвоил, което предполага, че за каузата се набират още афали.

Те не биха могли да се изправят срещу водолази в ръкопашен бой, но могат да бъдат използвани за сигнализиране на водачите си за присъствието на водолази във водата и може би за маркирането им, за да бъдат по-лесно открити.

Никой не може да изпревари делфина с плуване, дори най-опитните подводничари, отбелязва Naval News. Това прави тези животни много полезни, когато става въпрос за локализиране на водолази, които се опитват да се измъкнат незабелязано.

Бутилконосите делфини могат да развият скорост до около 29 км/ч във водата, което е значително повече от най-добрите човешки постижения – 10 км/ч.

Информацията, предоставена на Naval News, сочи, че в момента в района на пристанището може да има до седем делфина. Те могат да се придвижват из базата, като се транспортират с лодки в специално проектирани люлки.

Делфините не са единствената защитна линия. Севастопол се защитава от широка мрежа от противоторпедни мрежи, системи за дълбочинно бомбопускане и ракетни установки. Ако водолазите преодолеят всичко това, ще трябва да се справят с делфините.

Руснаците контролират Севастопол от нахлуването в Крим през 2014 г. насам и той е очевидна цел за украинските сили.

Смята се, че руските военноморски сили разполагат с морски животни от години: забелязани са т.нар. шпионски китове, които носят руско оборудване, което може да се използва за целите на мониторинга. Те проявяват необичайна дружелюбност към хората.

Предполага се, че тази дружелюбност или готовност да се доближат до лодките може да е за да се освободят от ремъците си. Държавите обаче не са особено склонни да разкриват подробности за военните си стратегии или за това какво може да са открили за тези на други държави.

Не само руснаците, но и САЩ са обучавали делфини да търсят подводни мини и да обозначават местоположението им с буйове. Това се случва от 60-те години на миналия век, така че става дума за десетилетия на изследвания и внедряване.

Макар идеята за военна отбрана на делфините първоначално да изглежда абсурдна, задълбоченият преглед показва, че тя има много смисъл - дотолкова, че две от най-големите световни суперсили използват тази тактика, отбелязва https://www.sciencealert.com/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!